Алжирски нощи


Като дете ненавиждах кускус и неговите производни, сервирани най-често в детската градина под формата на грис-халва и други такива. И сега като видя в някоя фирмена столова или тип закусвалня онези правоъгълни, леко поклащащи се парчета кафява маса, тип джаба … не, благодаря.

Всъщност се оказва, че 1) това не е било истински кускус и 2) най-добрия вариант да го ядеш е като гарнитура към зеленчукова яхния или някакво месо, например медени котлети.

В Алжир и други държави ще сложат кускуса в съд с дупки да се сготви на парата от варенето на агнешко, например. Понеже живея близо до Женски пазар в София, арабските магазинчета наоколо предлагат оригинален кускус, а на мен ми отне четири-пет пъти опити да налучкам правилното съотношение вода-продукт, защото кускуса не се вари.

Необходимите продукти (за 2 души):

 1. 100 грама сух кускус
 2. 700 милилитра гореща вода или бульон
 3. сушени домати
 4. пресен зелен лук
 5. малко масло

Сложете на котлона да заври малка тенджерка с вода (или бульон). Нарежете хубаво количество сушени домати и сипете при бульона. След като заври, спрете котлона и сипете вътре кускуса. Затворете с капак и оставете настрана да поеме течността. За около пет до седем минути кускуса ще набъбне много и няма да остане почти никаква течност. Сипете малко зехтин или бучка масло и разбъркайте.

Подправете със сол и черен пипер. Нарежете зелената част на лука на ситно и го сложете при кускуса, разбъркайте добре и сервирайте топъл.

кускус със сушени домати и зелен лукНаздраве! Времето за приготвяне е приблизително 15 минути.


5 thoughts on “Алжирски нощи

  1. Fkusno

   Най-добре накрая, особено ако ще ползвате зеленчуков бульон във водата. Обикновено бульоните са солени и е добре първо да приготвите кускуса, да опитате и ако не е добре на сол, тогава да добавите.

  2. Rossitsa Koleva

   да, с бульон всъщност се осолява предварително, но аз понеже съм "задраскала" категорично бульоните на кубчета от списъка с продукти, осолих предварително. Получи се превъзходно. Благодаря за чудесните рецепти! :)

Вашият коментар