Английски „бабини“ моркови


Рецептата отново е на Джейми Оливър и в оригинал звучи като „Ladies carrots“ което поради домашния характер на тази гарнитура най-близко се превежда като бабините моркови :)

Оригиналната комбинация е малко странна, затова си позволих да изключа една-две съставки и да я модифицирам леко. Резултатът отново е приятна и здравословна гарнитура с добра текстура и аромат. Върви много добре с различни видове червени меса.

Необходимите продукти:

  1. Почистени моркови, нарязани на тънки шайби
  2. Масло
  3. Връзка магданоз, нарязан на ситно
  4. Две-три скилидки чесън, нарязани на ситно
  5. Масло и зехтин
  6. Чаша бяло вино
  7. Сол и черен пипер

Намаслете добре дъното и стените на тава и поръсете с малко от магданоза.

намаслена таваПочнете да поставяте пластове от морковените шайби, като подправяте всеки пласт със сол и черен пипер, а магданоза и чесъна редувате през пласт.

бабините морковиСложете още масло върху последния най-горен пласт, залейте с чашата бяло вино. Намаслете хартия за печене и завийте плътно отгоре като подпъхнете леко по краищата. Другият вариант е да ползвате съд с капак.

бабините морковиПечете между 25 и 30 минути във фурна на 170 градуса (150 с обдухване). Възможно е времето за печене да се увеличи, това зависи най-много от дебелината на която сте нарязали морковите.

Наздраве! Подготовката на тази гарнитура е 10 минути, печенето е приблизително 30 = общо 40-45 минути максимум.


1 thought on “Английски „бабини“ моркови

  1. Sunny Beach

    Добро предложение! В Колумбия съм опитвал такива, с тази разлика, че не се решат на шайби, а по дължина. Зимата е сезона на корените и идеята с морковите е много добра!

Вашият коментар