Бавно, бавно, с Crock-Pot


шпиковано свинскоТази рецепта (надявам се и още много след нея) са доказателство, че колкото и да нямаме време … има варианти яденето да се сготви само и да ни спести тонове нерви, висене над тенджерите и тиганите и време, най-вече време. Всъщност рецептата е за шпикован свински бут.

Да си призная честно, макар да съм запознат теоретично с предимствата на бавното готвене, бях малко (много малко) скептичен за крайния резултат от готвенето с Crock-Pot. Е, бъркал съм. Резултатът наистина е прекрасно сготвено ястие. Опитайте.

Необходимите продукти:

  1. Голямо парче свинско месо от бут
  2. Няколко скилидки чесън
  3. Няколко стръка мащерка
  4. Чаша червено вино
  5. Черен пипер
  6. Моркови

шпиковано свинско в Crock-Pot

Най-напред почитете много добре парчето месо от жили, ципи и съединителна тъкан. Това реално означава от време на време да режете „живо месо“ но по-добре го направете, за да си гарантирате крехък резултат. Обелете морковите и ги нарежете на дълги ленти, не много дебели.

С помощта на ножче набождайте месото и пъхайте вътре по една морковена пръчка. Най-добре ползвайте малко тънко ножче и като прободете месото го завъртете веднъж-дваж, за да направи място. Много е важно да се ориентирате за посоката на мускулните влакна на месото и да правите разрезите по тяхната дължина. Така по-лесно ще стават процепите за шпиковане и после като режете порциите, ще режете напречно на влакната, а това ще напарви месото още по-крехко. Шпиковайте през равни интервали по цялата дебелина и ширина на парчето месо – така накрая ще има морковчета навсякъде в порцията месо :)

шпиковано свинско в Crock-Pot

В по-плитки дупки напъхайте и обелените и нарязани на ивички скилидки чесън. Поръсете отгоре с много черен пипер и листенца прясна мащерка. Посипете и дъното на съда с пипер и мащерка. Сложете месото вътре и залейте с чашата вино. Захлупете и включете уреда на четири часа и половина на висока степен. След това излезте за работа, отидете на кафе, на кино, правете каквото си искате, времето е ваше.

шпиковано свинско в Crock-Pot

След края на печенето, уредът ще държи ястието топло още четири часа, тъкмо готово за сервиране. Извадете месото от уреда и го оставете на дъска за рязане да си поеме. Излейте соса, който се е образувал при печенето и го редуцирайте на котлон докато се сгъсти. Може да му добавите малко царевично брашно и бучка масло.

Нарежете месото на порции и сервирайте, като преди това полеете със соса и посолите всяко парче. По съвет на майстор-готвач Валери Нешов оставих солта за накрая и не сбърках – месото наистина има различен вкус ако не се соли преди приготвянето. За гарнитура използвах пюре от целина :)

шпиковано свинско в Crock-Pot

Наздраве! Времето за подготовка е приблизително половин час, печенето в Crock-Pot отнема още четири часа и половина, соса се сгъстява за около 15 минути.


Вашият коментар