Бавно говеждо, с подправки


бавно телешкоПреди време мама ме снабди с едно месо, за което се твърдеше, че е телешко, но практиката и терапията в Crock Pot показа, че си е истинско говеждо. В което няма никакъв проблем – има страшно много рецепти за говеждо месо. Но както първия път (в който месото не се сготви за предвидените шест часа) така и сега имаше премеждия и перипетии, за добро – със щастлив край.

Този път взех цяло парче говеждо месо (от фризера естествено) и след размразяване го почистих от ципите и нарязах на едри парчета. Сложих го в уреда за бавно готвене, долях малко вода и подправих с каквото намерих – нарязан стрък селъри, лук, черен пипер и бахар на зърна, кубче домашен зеленчуков бульон и малко мазнина.

Включих на 10 часа на бавна степен, пуснах алармата и отидох на работа. Вечерта вкъщи не ме чакаше стандартната миризма на добре сготвено месо. Не ме чакаше никаква миризма всъщност. Токът изгаснал по някое време и уредът после не се включил отново (защити, какво да го правиш). Свикнал съм токът да се губи, все пак в кооперация, строена през 1939 година, все някой нещо ремонтира.

Пуснах го отново за четири часа на висока степен и зачаках чинно една доста късна вечеря (например 11 часа вечерта). Ядец отново – явно токът е спрял скоро след пускането на програмата и това не беше достатъчно. Ядох … каквото имаше в хладилника.

На другия ден прибрах керамичния съд в хладилника и той зачака по-добри времена. Или два дни по-късно, когато след упоритите 6 часа на висока степен, на прибиране от офиса, вкъщи вече ме чакаше приятна миризма.

Тоест накратно, уважаеми читатели – говеждото изисква постоянство и търпение, но резултатът си заслужава чакането.

бавно телешко

Наздраве! Времето за приготвяне (при нормални обстоятелства) е 10 часа в уред за бавно готвене. Гарнитурата, естествено, е познатото вече пюре от целина.

 


Вашият коментар