Бургери


Събота и неделя имаме толкова време, колкото сами решим да имаме, нали така. Дали ще го прекараме с приятели, в киното, в мола, навън или пред печката е въпрос на предпочитания. В студено време аз активно мързелувам по дивана или с хубав филм. И в един момент като ме стегне готварската шапка и като скоча да се развихря и час и половина по-късно се появяват еклерчета примерно. И за приготвянето на вечерята може и да не остане много време :)

Затова любимото списание подсказва симпатични решения, които не искат много време, но в същото време не правят компромис с вкуса и приятните емоции от храната. Ето тези бургери са едно такова предложене, което може да се материализира на масата ви в рамките на тридесет минути.

Необходимите продукти са наденички, хлебчета, лук и два вида горчица – едрозърнеста и дижонска. Подправките са малко захар, балсамов оцет и малко сол.

бургери с наденички и лук

Ако искате, може и сами да си направите хлебчетата – замесете обикновено тесто и оформете фитилчета дълги около 15 см и дебели 2 см в диаметър (докато не са втасали окончателно). Оставете ги на топло да втасат и да увечилат обема си поне два пъти. Намажете отгоре с вода и поръсете със сусам. Печете на 230 градуса с обдухване (250 на нормална фурна) за 25 минути, като сложите във фурната и малък огнеупорен съд с вода. Аз за целта ползвам една керамична купичка и даже не я вадя от фурната, само доливам вода вътре.

Сложете наденичките (в зависимост от размера им от една до три за всеки бургер) във фурната да се запекат за 20 минути на грил (не забравяйте да обръщате) или на нормална фурна на 250 градуса.

В достатъчно голям тиган загрейте две лъжици зехтин, нарежете лука на ивички и го запържете с една супена лъжица едрозърнеста горчица. За шест бургера ще ви трябват две големи глави лук. След като омекне и започне да се карамелизира, отнемете от котлона.

В малък съд смесете една супена лъжица дижонска горчица с кафена лъжичка захар, малко сол и супена лъжица балсамов оцет. Смесете добре, полейте лука и объркайте добре.

бургери с наденички и лук

Разполовете хлебчетата, сложете вътре наденичките и гарнирайте отгоре с подправения лук. Много добре върви с кисели краставички, бира, добра компания и хубав филм :)

Наздраве! Времето за приготвяне е максимум 30 минути.


2 thoughts on “Бургери

Вашият коментар