Вакуум-свинско в Крок-пот


thumbАко още е останал някой читател на този блог – добре дошъл отново и благодаря за търпението! Всички и всеки има периоди, в които не му е до странични занимания, така и аз с готвенето и експериментите в кухнята. Винаги съм казвал, че ако нямаш настроение, по-добре да не влизаш в кухнята, защото резултатът ще е меко казано кофти. Надявам се днес да съм бил в по-добро настроение и да успея да ти го предам, мили читателю, с тази рецепта.

Накратко – има едни уреди за нискотемпературно готвене във вакуум, су-ви (Sous-vide) при които за дълго време и при ниска температура се постигат тотално различен вкус и консистенция на месото. Има, разбира се, такива уреди за домашна употреба, но не са за всеки дом … така де – малко са скъпички. Преди време опитах месо в су-ви и реших, че ще пробвам да постигна същият или почти същият резултат като използвам крок-пота. На теория трябва да стане – температурата е ниска, може да се поддържа ниска и имаш нужда от малко опити за напасване и термо-устойчиви торбички за хабене.

В този случай съм използвал:

  • цяло парче свинско контра-филе (около 2 килограма)
  • соев сос, горчица, сол, захар, черен пипер, малко мазнина

Объркайте всички подправки (всичко е на око и на вкус, целта е да получите гъста каша) в удобна купа и сложете месото вътре. Обтрийте го добре отвсякъде, поставете го в торбичка с цип и сипете останалата марината вътре. Ако нямате торбички, които се затварят плътно, ползвайте обикновени, но изтеглете въздуха отвътре и ги вържете добре.

vacuum pork 2Сложете поне три литра вода в крок-пота, поставете месото вътре и включете на втора степен за два часа. След това оставете още един час на „запази храната топла“

Извадете, нарежете на пържолки и запечатайте на тиган за по една минута от страна – няма нужда да се готви, просто да придобие лек загар.

Месото е меко и сочно, но в никакъв случай сурово. На вид е малко странно, защото е запазило красивия си розов цвят и е стегнато. Мисля, че не е излишно да добавя, че се топи в устата.

vacuum pork 1Наздраве! Времето за приготвяне е три часа и половина, после още десетина минути преди сервиране.


2 thoughts on “Вакуум-свинско в Крок-пот

  1. Alba Luna

    то не че знам какво е крок-пот,но знам автора и каквото и да сготви със затворени очи ще го ям …. :)) Наздраве

Вашият коментар