Гостувам със „Зеленчукови антипасти“


зеленчукови антипастиНа първи март тази година любимото кулинарно списание направи подарък на своите дами-читателки – мен :) Тоест четири ястия, сготвени от мен. Това беше краят на тяхната прекрасна инициатива “Стани звезда”, в която аз бях първият участник и единственият мъж.

Това е предястието, който сготвих – зеленчукови антипасти, италианска рецепта. Става много лесно, но отнема малко повече време заради отцеждането на патладжана и после мариноването на зеленчуците, но резултатът си заслужава и чакането и кисненето :)

Необходимите продукти

  1. един патладжан
  2. една тиквичка
  3. две червени чушки
  4. зехтин, сол, черен пипер
  5. пармезан
  6. прясна мента
  7. винегрет от равни части зехтин и балсамов оцет

Нарежете патладжана и тиквичката на равни тънки парчета и ги оставете да се отцедят. Изпечете чушките на фурната, обелете и изчистете от семките. Като отстинат, разполовете чушките на две по дължина, за да получите по две парчета от бройка.

Гриловайте тиквичките и патладжана в добре сгорещен оребрен тиган. Няма нужда да ги печете много, само колкото да получат препечени ивички и са готови

зеленчукови антипастиВ достатъчно голям съд полейте дъното със зехтин. Подредете изпечените зеленчуци в съда, полейте със зехтин и сложете листа прясна мента, подправете със сол и пипер. Оставете да се мариноват за около половин час.

Подредете в достатъчно голяма чиния като редувате зеленчуците в кръг. Декорирайте с люспи пармезан отгоре и полейте с винегрета. Много добре вървят с гризини или препечен хляб, маслините също са добра компания.

зеленчукови антипасти
Наздраве :) Времето за приготвяне е около 50 минути (с печенето на чушките във фурната, ако искате – може да ползвате и готови печени чушки)

Това предястие е от мое участие в рубриката “Стани звезда” на любимото ми кулинарно списание – BBC GoodFood България. Снимки – Людмила Слокоски за BBC GoodFood България.


Вашият коментар