Законите на шницела


виенски шницелНай-напред малко уточнения, ако позволите. Законите на шницела не са чак толкова много, но да започнем от най-важния – шницел по виенски означава, че е направен от цяло парче месо (свинско или телешко) и в никакъв случай не е вариация на тема с нещо като кайма, което по-добре може да бъде наречено панирано мега-кюфте. Истинският шницел ще е леко мазен, с хрупкава коричка и не е най-здравословното ястие, но пък е толкова вкусен :)

Необходимите продукти:

  1. парчета месо, най-добре от бута
  2. яйца за паниране
  3. галета
  4. сол, черен пипер, малко бира

Първият закон вече го споменах – използва се цяло парче месо. Вторият закон повелява да използвате чукчето и добре да набиете месото докато придобие размер на каскет или най-малко колкото обувка 45-ти номер. Ако не искате да разпръснете навсякъде малки парченца месо, начуквайте го вътре в найлонова торбичка.

виенски шницел

Третият закон повелява да разбиете яйцата с малко бира. На три яйца например ще се падне горе-долу 100 мл. Така панировката ще стане по-пухкава.

Четвъртият закон гласи, че панировката трябва да е двойна – посолете и подправете с черен пипер начуканите шницели, оваляйте в галета (алинея втора – първия път може и в брашно) после в яйцата и накрая пак в галетата.

Петият закон казва, че пържите в много олио. Пържете до хрупкава коричка и извадете върху домакинска хартия да се отцеди.

Шестият закон ви задължава да го сервирате върху пържени картофи, гарниран с парченце масло и няколко резенчета лимон отгоре. Допълнение на Дарин – може да използвате босилково масло

виенски шницелНаздраве! Времето за приготвяне на четири шницела е 23 минути ):


3 thoughts on “Законите на шницела

Вашият коментар