Истинските кулинари влагат много любов и част от душата си в работата


Първото издание на БАЛКАНСКА КУЛИНАРНА КУПА «ИЗКУСТВОТО НА ХРАНАТА В ХОТЕЛА» ще се проведе от 15 до 17 май в MAJESTIC BEACH RESORT, Слънчев бряг. Събитието се осъществява с генералното партньорство на МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРИ и ще представи нови идеи и практики в приготвяне и поднасяне на храната в хотелите. Организатори са БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ПО КАРВИНГ, КРОКМАЧ ЕООД и eventA Communications.

Веселина СлавчеваВеселина Славчева – основател на БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ПО КАРВИНГ е два пъти вице световен шампион и носител на 18 международни награди по карвинг, съдия клас „В“ в WACS (World Association of Chefs Societies) и посланникът на карвинг изкуството в България. Носител е на майсторски свидетелства за занаятите художествено плетиво и бродиране. Участва в редица конкурси, разработва модели за национални детски конкурси и журира при провеждането им, печели множество награди в тези области. Изкуството да гравира плодове и зеленчуци усвоява в Тайланд.

Защо решихте да организирате БАЛКАНСКА КУЛИНАРНА КУПА в България?

Може да звучи идеалистично, но все още вярвам, че България е една страна, за която може да знаят все повече хора по света. Целта на състезанието е да се повиши качеството на обслужване в хотелите и ресторантите, да се обмени опит и знания между различните страни като сега са само балкански, но идеята е да станат много повече, от различни континенти.

Защо приготвянето и предлагането на храната в хотела може да се определи като изкуство?

За някои – да, за други – не! За мен е изкуство. Истинските кулинари влагат много любов, влагат част от душата си… макар и мимолетно… хубавата храна ти остава в съзнанието и има моменти, в които си припомняш за нея, даже ти се иска да се опиташ да я приготвиш. Именно това е една от причините хората да се връщат там, където им е харесало.

Какви са очакванията Ви от първото издание на състезанието, предвид интересът до сега и има ли потенциал за следващи издания?

Надяваме се и искам да мине добре! Имаме други идеи, които да предложим при едно следващо състезание! Като всяко начало е много трудно! Сега сме се концентрирали върху това състезание, а после ще мислим за друго. Изключително много сме благодарни на хората, които ни помагат, на тези, които вярват в доброто и са с големи сърца! Без тях всичко това нямаше да се случи! Благодаря на компаниите МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРИ, ТИРОЛ, КОТАНИ, ТОМЕКО, DOTEL, BECOLOR и INVENTIA ® и разбира се на нашия домакин – MAJESTIC BEACH RESORT.

Карвингът може ли да се определи като задължителен елемент в декорацията на хотелската блок маса? Може ли България да се похвали с добри карвинг специалисти?

Задължително – не! Препоръчително – да! Това е изкуството на красивата храна! Целта е да се нахранят първо очите, а след това тялото. Така човек възприема храната по различен начин и обръща повече внимание на всичко, което консумира. Има добри специалисти в България и със всяка изминала година стават все повече и повече. Постигнали сме много в тази област и е много важно да не го разваляме.


Вашият коментар