Как да? … запазя босилек за зимата (2 серия)


basil thumbВече съм писал веднъж за начин да запазите невероятния вкус на една от любимите ми подправки, босилека. Има, разбира се и други варианти, но най-важното е да не допускате съприкосновение с въздух, защото тогава босилека потъмнява и губи част от аромата и вкуса си. Радвам се, че имам и последователи, които четат идеите и споделят със своите читатели – нали това е целта на всички блогъри, да споделяме с останалите какво и как може да стане.

Този вариант за запазване на босилек е реално същият като предишния, но с малко вариации. Вместо да режете наситно и да прибирате в кутия, можете да пасирате и да съхраните във формички за лед (от еднократните)

босилекВсичко, от което имате нужда е пресен босилек, хубав зехтин и пасатор. Като казвам зехтин, преди време получих много приятен подарък с гръцки продукти от Лидл и използвах точно този екстра върджин гръцки зехтин.

Измийте и подсушете босилека, накъсайте на листенца и изхвърлете стеблата, не са необходими. Сложете в подходящ съд и залейте със зехтин.

босилек (в купа за пасиране)Количества не мога да дам, ще трябва да преценявате на око. Целта е да получите средно-гъста паста, която после с помощта на фунийка можете да разлеете във формичката за лед.

Тези еднократни помощници са много практични, защото първо няма достъп до въздух и второ можете просто да откъснете колкото ви трябват, след като са замръзнали.

в еднократни формички за ледДа казвам ли, че този босилек ще е особено полезен като готвите паста или когато овкусявате салата през студените зимни дни.

Наздраве! Времето, което ще ви отнеме приготвянето, е не повече от 20 минути.


Вашият коментар