Козунак


kozunacheta thumbКазват, че е трудна рецепта и само най-големите майсторки могат да докарат съвършените конци на козунака. Поверията твърдят, че имало някаква магия докато ги правиш. Като по-малък бях част от тази магия, спомням си печката на дърва на село и три жени (баба, мама, леля) които се потят над тестото докато пробват поредната изпитана рецепта. В голяма къща като нашата мерките бяха много относително понятие и рецептата за козунак започваше с „15 яйца“. Бил съм и по-директна част от същата тая магия, надвесен над огромната доза, която трябваше да меся в … розово детско корито поради липса на друго подходящо :)

Известно време търсих подходяща рецепта, която да е достатъчно малка като грамажи, за да не се налага да изхранвам целия вход. Учудващо, но дойде отвъд океана от добра позната, която е командирована в САЩ да гледа внучетата.

От опита, който имам в готвенето, мога вече да кажа, че няма магия. Съжалявам – необходимо е да се спазват едни правила и това е. Забравете за топлината на ръцете, топлотата в сърцето, светостта на празника. Нужно е просто да си изчистите съзнанието от всички глупости на ежедневието и да се подготвите добре. Ето как може да стане работата:

Ще са ви необходими три купи с различна големина и една малка тенджерка. Извадете ги от шкафовете, сложете ги на топло място (край печката, под климатика) и отивайте да купувате необходимите продукти:

  • шест големи яйца, размер XL, и едно допълнително за намазване
  • 300 грама бяла захар
  • 250 милилитра прясно мляко (3% масленост)
  • 250 грама краве масло
  • 1 кг брашно и още малко за размесване
  • стафиди, орехи, бадеми, шоколад (по желание)
  • ванилия, настъргана кора на един лимон
  • едно пакетче свежа мая или две (7 гр.) суха мая

За да не губите излишно време, добре е да уплътните стъпките съобразно времето, което е необходимо за всяка.

В най-малката купа сипете стафидите и ги залейте с малко вода (може да добавите и ром) за да се хидратират напълно. Ще са им необходими поне час, затова започнете с това. Оставете ги настрана.

Чупнете всичките шест яйца в средната по размер купа, добавете вътре захарта без една лъжица и ванилията. Оставете ги и тях настрана да се стоплят малко.

В тенджерката сипете млякото, добавете маслото и сложете на котлона да се разтопи маслото. Добавете вътре и една лъжица от захарта. Като се стопи маслото, оставете да поизстине малко и се заемете с яйцата.

Разбийте ги със захарта на гъста смес докато цялата захар се разтопи вътре. Ще се получи гъста кремообразна маса. Добавете вътре настърганата лимонова кора.

Температурата на млякото трябва да е спаднала достатъчно, за да ви трае пръста вътре. Време е да сложите там маята, разбъркайте добре да се разтопи и добавете една-две лъжици от брашното. Разбъркайте добре и сложете обратно на топло за десетина минути да заработи маята.

kozunacheta

Вземете най-голямата купа, сипете вътре брашното. Добре е да го пресеете, но не е задължително. Направете вътре кладенче.

Смесете шупналата мая с яйцата и разбъркайте добре. Добавете към брашното и объркайте добре с дървена лъжица. Ще се получи лепкаво и меко тесто. Сега е време да обърнем внимание на времето навън – ако е топло и сухо, няма да имате нужда от допълнително брашно. Ако обаче е студено, ще трябва да поръсите плота с малко брашно. Ако е и влажно, брашното трябва да е повече – приблизително 100 грама отгоре на килограма ще е достатъчно.

Размесете тестото докато се събере на хубава топка. Тук няма магия или време или нещо друго. Ако сте месили хляб преди това, ориентировъчно трябва да месите двойно по-дълго. При мен това става за около двадесет минути. Върнете тестото в най-голямата купа, покрийте с фолио и оставете за час да удвои обема си.

Продуктите по-горе са напълно достатъчни за два големи козунака или за четири по-малки. Аз използвам метална правоъгълна форма за хляб и от дозата направих два козунака във формите за хляб и 12 малки козуначета във форми за мъфини.

kozunacheta 3

След като тестото е бухнало, премесете го да спадне и го разделете на толкова части колкото козунака ще правите. Ако искате да бъдат в класическата форма на плитка трябва да го разточите.

Сега е време да обърнем малко внимание и на стафидите. Отцедете от излишната течност и добавете две-три лъжици брашно вътре. Оваляйте добре докато се покрият всички стафидки с брашно. Така постигаме два резултата едновременно – запазват се сочни по време на печенето и не овлажняват излишно тестото.

Вземете топка от тестото и разточете до приблизително половин сантиметър дебелина. Тестото е достатъчно мазно, за да няма нужда от брашно за разточване, но пък е еластично и има склонност да се прибира обратно след разточване, затова трябва да пре-разточите малко. Посипете равномерно със стафиди и завийте на руло. Разрежете рулото на две или три части и издърпайте допълнително всяка, за да стане по-дълга. Сега сплетете на плитка и сложете в тавичка.

Ако искате да направите малки козуначета, всяка малка топка тесто трябва да разтеглите на фитил и да се опитате да направите на възелче. Не е необходимо да е цял възел, може само да подпъхнете едното крайче на фитила в дупката по средата. И ще е готово.

Намажете отгоре с разбито яйце, поръсете със захар или каквото там друго искате (бадеми, орехи) и оставете отново да почива за поне час – трябва поне да удвои обема си.

Печете на 160 градуса на нормална фурна или 155 градуса на обдухване. В зависимост от големината, ще е необходимо между 20 минути и час. Мъфин-козунаците се опекоха за двадесет минути, а по-големите във формата за хляб бяха готови за 45 минути.

kozunacheta 2

Наздраве! Времето за приготвяне е приблизително три часа.


Вашият коментар