Къри карфиол със сирене


къри карфиолКарфиолът от моите детски спомени се нарича „цветно зеле“ и единствената му употреба е в царската туршия. Тази му употреба продължава да е актуална и много ми харесва неговата хрупкавост и свежест, в комбинацията с чушки и моркови. Един приятел ме научи и на друг начин да хапваме карфиол – като гарнитура към различни меса.

Белият му цвят е много благодатен за допълнително отенъци и особено с къри – жълтото се поема изцяло заедно с аромата и вкуса на тази подправка.

За тази гарнитура имаме нужда от малко неща:

  1. Цяла глава карфиол, изчистена и раздробена на розички
  2. Сос бешамел
  3. Бяло саламурено сирене

Сложете почистените розички карфиол в тенджера и залейте с вода колкото да го покрие. Сипете обилно количество къри и посолете. Сложете на котлона и нека да поври около десетина минути или до омекване – проверявайте от време на време, за да не се превари.

карфиолОтцедете от водата и сипете в подходяща купа. Карфиолът ще е поел от солта и ще е станал приятно жълт от кърито, вкусът също е променен и вече не е толкова остър като на чистия зеленчук.

къри карфиолНаправете сос бешамел (описал съм го в рецептата за лазаня) но не сгъстявайте много соса. Отнемете го от котлона и сипете вътре натрошено бяло саламурено сирене. Разбъркайте докато сиренето започне да се разтапя в горещия сос. Полейте карфиола и сервирайте. Може да се яде топло, но дори и да престои в хладилника (издържа около пет дена) пак е вкусно.

къри карфиол със сос бешамел-сиренеНаздраве! Времето за приготвяне е приблизително 20 минути, подготовката е горе-долу десетина.


Вашият коментар