Моята кухня


Много често хора, които са виждали само снимки на гозбите ми, казват че нямат условия вкъщи да приготвят нещата, които правя. Имали малка кухня, нямало място, нямали достатъчно посуда. Сигурно си представят, че в моята има три размера фурни и микровълнова, няколко комплекта котлони, половин дузина кухненски роботи и комбайни и цяла серия невиждани приспособления и тайни уреди. Нищо подобно.Всъщност моята кухня е стандартен размер Г-образно решение и се събира на площ 2.40 на 2.20 метра. В това пространство има само най-необходимите неща:

  • комбиниран котлон на газ и електричество
  • фурна
  • абсорбатор
  • работен плот с кафе машина върху него
  • хладилник

Свикнал съм да работя на малко пространство и реално работният ми плот е с размери приблизително 1 метър дълъг на 60 см. дълбочина. Под него е прибрана пералнята и съдомиялната.

Може би интерес би представлявал единствено шкафът с мивката, който има две врати и побира доста неща, в това число и газовата бутилка. На снимката може да се ориентирате по двете малки саксии, бутилката е точно под тях. Втората вратичка е откъм коридора, затова не се вижда.

Друга екстра, от която съм много доволен (тя няма пряка връзка с готвенето) е мелачката за боклуци под малкото корито на мивката. Само половин конска сила мощност, но смила на каша всичко, което обикновено изхвърляме в кофата. И се почиства докато смила костилки от маслини, просто прелест.

Трите чекмеджета, които виждате под котлона побират цялата посуда за готвене и сервиране – там в момента са скрити пълен сервиз за шестима, три тигана, три дълбоки касероли с дръжка и четири тенджери. Най-долното крие и всички покривки, салфетки, кутии за съхранение, фолио, хартия за печене и други дребни неща.

За да спестя място, всички уреди и приборите, които ползвам са закачени на кукички в задната част на плота.

Накратко това е – няма магия, няма тайни приспособления и няма професионално оборудване.

Моята кухня


Вашият коментар