Панагюрското съкровище


Открито през 1949 година, Панагюрското златно съкровище ни е прославило по света и е довело безчет туристи в България или в музеите, където е гостувало оттогава. Странно защо в съкровището няма и помен от тиганче или подходящ съд, в който древните одриси да са приготвяли яйца по панагюрски. Явно не са познавали рецептата.

Историята добре е датирала съкровището, но за годината, в която са открити яйцата по панагюрски … мълчи. Дори съществува тезата, че няма такова нещо като яйца по панагюрски и това е поредната „измишльотина“ на вездесъщият Балкантурист от годините на развития социализъм. Възможно е, не споря.

Моят първи досег с това вълшебство беше в кухнята на една много много добра приятелка близо до бул. Цар Борис III (да са й живи и здрави малките бебоци близнаци). Преди това мама и баба ми бяха правили, но явно не са внимавали в учебният материал или пък имаха своя версия на ястието.

В началото тя (приятелката) натроши сирене в плитка чиния и го остави настрани. После смачка едва-две скилидки чесън и ги прибави към половин кофичка кисело мляко.

сиренетоСложи на котлона тиган, наля вътре вода и сипа щедро количество сол и оцет. Чукна внимателно яйцата от ниско, за да не се разлеят прекалено и ги остави да побелее белтъка и да се стегне, а жълтъците да останат течни и полу-сварени.

варене на яйцатаИзвади ги с решетъчна лъжица и след леко отцеждане ги сложи върху сиренето в чинията, после покри отгоре с подлученото кисело мляко.

почти готови яйца по панагюрскиСложи в тигана парче масло да се разтопи, пусна вътре малко червен пипер и след точно две разбърквания изключи котлона и заля яйцата с червено-маслената течност.

яйца по панагюрскиПосле ме погледна, усмихна се много мило и ми каза „Да ти е сладко и си ги посоли, защото яйцето колкото и да го солиш, докато го готвиш – не поема“. Честно, не бях ял толкова вкусно приготвени яйца. Същата година отидохме на море голяма компания и всяка вечер си готвехме нещо на верандата пред бунгалото. Оттогава нося споменът за една „яйчена оргия“ по време на която между многото смях и вицове, седем човека изядохме повече от 30 яйца по панагюрски. Да сте ми живи и здрави, добре си хапнахте :)

Наздраве! Времето за приготвяне на това древно съкровище е 5 минути за подготовка на киселото мляко, 10 минути за варене на яйцата и още пет за сглобяване и аранжиране.


Вашият коментар