Песто


С тази рецепта рискувам да разбуня силна дискусия, подобна на тази за оригиналната рецепта за тирамису :) Защото рецептите за песто са точно толкова, колкото е и броят на селата и селцата в Италия. Дори само простото „дженовезе“ има хиляди вариации. Аз ще се придържам към рецептата от едно от хилядите селца, историческото Ериче в Сицилия.

Основната разлика е в използваните ядки, които може да са от пиния, кашу, фъстъци, орехи или други, но на острова ползват шам-фъстък. Аз също :)

Необходимите продукти:

  1. Две чаени чаши нарязан на ситно босилек
  2. Две чаени чаши зехтин
  3. Сокът на половин лимон
  4. Една скилидка чесън
  5. 50 грама настърган пармезан
  6. 50 грама препечен шам-фъстък
  7. Сол на вкус

пестоПриготвянето е лесно като детска игра – смесвате зехтина и босилека в блендер, пасирате. Добавяте сиренето и ядките и пасирате отново, добавяте и чесъна. Пасирате и него. Опитвате на вкус и ако не е достатъчно солено от сиренето, посолявате. И готово!

На който му се занимава с традиционните традиции, може да го направи като бабите в Ериче – да счука босилека и чесъна, но задължително в мраморно хаванче :)

Един път направено, пестото издържа дълго в хладилника, а ако имате излишни формички за лед, може да го замразите и там. Така хем ще издържи по-дълго, хем и мярката е готова. Горе-долу едно замразено кубче песто е необходимо за овкусяване на спагети или друга паста за един човек.

Наздраве! Времето за приготвяне е под 10 минути, в хладилник издържа поне две седмици.


1 thought on “Песто

  1. Pingback: Пиле моцарела | Fkusno

Вашият коментар