Пилешки шишчета „зимен сатай“


сатай шишчетаПилето е продукт, с който няма как да сбъркаш ако е качествено месо и се спазват малко прости правила. Едното от тях гласи, че няма такова нещо като „пиле алангле“ – то или е сурово или е готово.

Оригиналната рецепта за тези шишчета включва пресен кориандър и прясна лютива чушка, но моите опити да открия листа и стебла на кориандър се оказаха неуспешни, затова леко зазимих рецептата с малко модификации тук-там. Типично за мен :)

За две порции са ни необходими:

  1. четири пилешки гърди без кожата
  2. една супена лъжица фъстъчено масло
  3. една супена лъжица тъмен соев сос
  4. една супена лъжица лимонов сок
  5. сушен и смлян лют пипер
  6. млян кориандър
  7. сол и черен пипер
  8. една супена лъжица зехтин

сатай подправкитеРазбъркайте добре всичко от подправките на гъста каша и при необходимост добавете и малко вода. Ще се получи гъст сос, не прекалявайте със солта защото соевия сос е доста солен по рождение. Подредете четирите парчета пиле плътно едно до друго на дъска за рязане като редувате посоките, за да прилепнат добре едно за друго. Прекарайте през тях четири шишчета на равни разстояния и отрежете месото. На двете крайни шишчета вероятно ще стърчи повече месо, отрежете го и го нанижете по шишчетата.

пилешки шишчетаПоставете хартия за печене или фолио на дъното на плитка тава, изсипете вътре „сатай“-соса и оваляйте добре шишчетата. Оставете да поемат за около десетина минути.

сатай-шишчета преди фурнатаВключете фурната на грил функция (ако имате такава) или просто на 250 градуса и изчакайте да загрее. Пъхнете тавата със шишчетата на най-горния ред и печете за около 20 минути максимум, като през равни интервали обръщайте, за да се запекат от всички страни.

пилешки шишчета "зимен сатай"

Наздраве! Времето за приготвяне е 30 минути (престой в соса и печене), подготовката е приблизително 15 минути. Подходяща гарнитура е ККС (карфиол, къри, сирене) която ще бъде публикувана скоро тук :)


Вашият коментар