Пържена пъстърва


пържена пъстърваПростите неща винаги са най-вкусни. Често казвам, че ястие с две-три съставки е ненадминато по вкус, защото така може да се усети всяка една и комбинацията от всички. Редовните читатели на блога знаят, че не си падам по сложнотии с осемнайсе вида месо, седем подправки и десетина зеленчука. Но пък винаги е добре да има и лек момент на изненада, дори и когато съставките са само две, като в тази пържена пъстърва.

Необходимите продукти:

  1. Малки пъстърви, пресни
  2. Сокът на един лимон
  3. Сокът на половин портокал
  4. Бяло и царевично брашно
  5. Морска сол

Най-напред започнете с избора на рибките – очите им трябва да са бистри и е добре пъстървичките да не са много големи (до 200 грама всяка). Понеже е почти сигурно, че в магазина няма да са докарали дива пъстърва, а такава отглеждана в развъдник, подберете малките, които не са имали още време да станат тлъсти и неприятни на вкус.

Смесете равни части бяло и царевично брашно за панировка, измийте добре рибките, оваляйте порядъчно отвсякъде и положете внимателно в тиган с нагорещено олио. Внимавайте, защото пръска.

пържена пъстърва

 

Пържете до приятна златиста и хрупкава коричка от всяка страна, извадете в голяма чиния и посолете с натрошена морска сол.

пържена пъстърва

Залейте отгоре със смес от сокът на един лимон и половин портокал.

пържена пъстърва

И това е, друго няма. Една риба, една панировка и една леко променена заливка, която дава приятен аромат и подобрява вкуса.

пържена пъстърва

Наздраве! Времето за приготвяне (на 4 рибки) е половин час. Много добре върви с пържена полента за гарнитура.


6 thoughts on “Пържена пъстърва

Вашият коментар