Риба по царски


риба по царскиВече наистина не помня кой ми сподели тази рецепта, която в оригиналната си версия е със скумрия. Този път реших да пробвам какво поведение ще покаже лаврака в същите условия. Държа да отбележа, че наистина скумрията (особено ако имате късмета да намерите прясна) е с по-твърдо месо и резултатът е различен, но и така е доста приятно.

Първото нещо в съзнанието ви като чуете „риба“ сигурно е „абсурд, ще си омириша цялата кухня, всичко ще стане в люспи, не мога да чистя риба“ и ред подобни … меко казано несъстоятелни оправдания и обяснения. За всяко нещо си има трик и чалъм, дори и за без-боклучено чистене на рибка. Ако пък толкова не ви се занимава – помолете в магазина да ви я изчистят, почти съм сигурен, че няма да откажат.

Вторият аргумент със сигурност е „ама то на пазара няма прясна риба, как да я позная, те винаги са замразени“ … и така нататък. Отговор на тези колебания дава тактиката „погледни ме във очите“ – ако окото на рибата е бистро и чисто, вземайте я. Разтворете и хрилната капачка – ако отдолу хрилете са ярко червени, значи е достатъно прясна.

Аз чистя риба подводно. Почти съм сигурен, че и на други им е хрумнала тази тактика, но не съм я срещал като обяснение по готварските книги. Сложете тапата на сифона на мивката, напълнете до половината с вода и пуснете рибата вътре. Чистете люспите от опашката към главата с тъпата страна на ножа, без да вадите от под водата. Така люспите и вътрешностите после ще останат под водата, кухнята ще е чиста и няма да намирате засъхнали люспи по незнайни места … наколко седмици след рибния пир.

Да изчистим рибатаПреодолели всички колебания и терзания, напред към готвенето. Необходимите продукти отново са минимално количество:

  1. Морска риба (пробвал съм с лаврак и скумрия) – по една на човек
  2. Домати (добре узрели) – горе долу по един средно голям за всяка риба
  3. При необходимост ако доматите не са много сочни- доматено пюре, но не е задължително
  4. Обикновен бял лук – по половин глава за всяка риба
  5. Орехи – по половин шепа за всяка риба
  6. Сол и черен пипер, зехтин

Риба по царски - необходимите продуктиНа снимката рибките вече са изчистени и обезглавени, но ако желаете – може да оставите главите. После котката ще има с какво да се занимава (ако имате котка, не е препоръчително да ги давате на кучето). Посолете добре отвън и отвътре рибата и оставете настрана. Включете фурната да се загрява до 200 градуса.

Омесете нарязаните домати, наситнения лук и накълцаните орехи с доматеното пюре. Като тръгнах да прибирам нещо в хладилника, видях и една изостанала връзка магданоз, която също беше присъединена към плънката. Ако не искате – не слагайте. Накрая подправете със сол и черен пипер.

Плънка за риба по царскиОтрежете голямо парче хартия за печене, сложете една-две лъжици от плънката по средата, поставете отгоре рибата. Напълнете вътрешността с още няколко лъжици и поставете още плънка отгоре. Накрая полейте с малко зехтин. Завийте хартията нагоре и направете пакетче като бонбонче.

Риба по царски - подготовкаТези симпатични пакетчета е време да отидат във вече топлата фурна за точно 30 минути. Като изминат двадесет от тях, извадете от фурната и развийте пакетчето да се получи нещо като чинийка и върнете обратно. Така рибата и зеленчуковата плънка ще се позапекат отгоре.

Риба по царскиНаздраве! Времето за приготвяне е 30 минути, подготовката би трябвало да отнеме приблизително петнадесет минути, като чистенето не е смятано, защото е строго индивидуално.


9 thoughts on “Риба по царски

Вашият коментар