Салата „импровизе“


босилекЛятото, казват, е сезонът на салатите, в който трябвало било да се яде нещо по-леко … в прохладна вечер, на тераса (веранда) … в приятна компания. Чували сме ги тия. Сякаш приятната вечер не може да е вкъщи, на отворени прозорци и седнали около добре подредена маса, всеки със своето любимо питие. Може, разбира се. Особено ако сте се забавлявали да приготвите заедно вечерята и сте месили тесто за паста, точили сте кори за лазаня, пекли сте качапури :)

И от толкова много работа, може и да не ви е останало време за салатата, а тя трябва да присъства на масата. Затова – лесно и бързо решение в стил свободна импровизация.

Необходимите продукти:

  1. Половин салата (маруля демек)
  2. Две средни краставици, обелени
  3. Две червени чушки
  4. Около 250 грама чери-доматки
  5. Сол, зехтин, балсамов оцет, пълнозърнеста горчица, малко мед

Измийте добре листата на салатата и ги нарежете на едро. Нарежете обелените краставици на жулиенчета (тоест на пръчици, дълги около 5-7 сантиметра всяко). Измийте и нарежете и чушките на подобни по големина парчета. Нарежете чери-доматчетата на по четири парченца всяко.

импровизирана салата с краставици, чушки и чери-доматиВ удобен буркан или шише с капачка смесете 200 мл зехтин, 50 мл балсамов оцет, една супена лъжица едрозърнеста горчица, сол на вкус. Може да добавите и една лъжичка мед, но не е задължително. Разбийте добре сместа в затворения буркан или шишето. Ще стане повече отколкото ви трябва, но този дресинг издържа почти вечно в хладилника и може да си го държите там,само разклащайте преди употреба.

импровизирана салата с краставици, чушки и чери-доматиСмесете продуктите, объркайте внимателно с ръце, гарнирайте с дресинга и опитайте. При нужда посолете допълнително.

Наздраве! Времето за приготвяне е около 20-ина минути (в това число миене и рязане на зеленчуците)

Послепис – заглавната картинка е стрък босилек, който удобно расте на прозореца ми. Няма връзка с рецептата, просто ми пасна на градското лятно настроение … това размазаното отзад е кооперацията отсреща :)


1 thought on “Салата „импровизе“

  1. Taniа Ivanova

    Това ни беше новогодишната салата – много добро попадение! Шишето с останалия дресинг очаква в хладилника следващия път. Аз сложох и мед, с обикновени домати и тънки парченца запечен кащкавал, което ме навежда на мисълта, че запечено козе сирене ще върви добре. ЧНГ!

Вашият коментар