Треска, панирана треска


Нямам точно определен ден за риба, но от време на време се присещам, че тази вкусна част от менюто трябва да заеме мястото си на трапезата. Вече съм казвал, че предпочитам по-острия вкус на морската риба. Този път предлагам на вашето внимание една трудна и времеемка рибка – треската, в паниран вариант.

Нищо особено не ви е необходимо, освен рибата и брашна за панировката. Аз ползвам обикновено бяло и царевично в равни части.

риба треска - продуктите

Доста време отнема да се приведе треската във вид, удобен за паниране. Първо трябва да я киснете във вода горе-долу осем часа, като поне веднъж смените водата. Като приключи тази операция, трябва да я разрежете на по-малки парчета и да я бланширате за пет минути във вряща подсолена вода с малко оцет. След това я охлаждате и започвате да белите кожата и да вадите филенцата или парченца риба, без костите. Никак да не ви пука ако се разтроши на дребни парчета :)

Приключили с тези подготовки, направете панировка от двете брашна и вода – да стане кашичка, малко по-гъста от боза.

риба треска преди паниране

Загрейте добре щедро количество олио. Не се опитвайте да ползвате някакви уреди или приспособления за потапяне на рибата в панировката – най-добра работа ще свърши ръката ви, но пък ще се пооцапате и ще трябва честичко да се миете. Панировката капе, затова е добре да държите всичко близичко – така кухнята ще бъде с една идея по-чиста в края на процеса.

риба треска

Пържете до златисто на маслена баня и след това оставете панираните парчета върху домакинска хартия, която ще поеме излишното олио. Малките парченца риба можете да оформите с ръка на нещо като кюфтенце и да панирате така.

риба треска - паниране

Много добре върви полята с лимонов сок и още нещо киселичко за гарнитура, например туршия. Процесът на готвене не е от най-чистите – освен капещата панировка, рибата доста пръска мазнина докато се пържи, но пък резултата си заслужава.

риба треска пане

Наздраве! Времето за подготовка е осем часа и половина, панирането ще отнеме не повече от половин час.


10 thoughts on “Треска, панирана треска

  1. Дарин Стойков

   Опитай, никак не е трудно :)
   Подхождай с повече лекота и смело сърце към непознатите рецепти, ще останеш учудена колко добре се получават, особено първия път :)

 1. Bistra Dimitrova

  благодаря за рецептата. може ли да сложа яйце вместо вода в панировката. имам замразени филета, ще прескоча кисненто и беленето :)

 2. Fkusno

  Здравейте
  Ако замените водата в панировката с яйце, ще получите по-плътна панировка, която изисква и повече време за пържене. Не е невъзможно, но с яйце панировката ще е плътна и ако е по-дебела, ще стане еластична като гума. Вода и брашно дава като резултат по-лека панировка и повече хрупкава коричка

Вашият коментар