Хляб с квас без квас


хляб с квас без квасХлябът е магия. Само три съставки (брашно, вода, мая) а толкова различни резултати могат да се получат от прилагането на различни техники, времетраене, последователност … Сякаш не ползваш едни и същи продукти, толкова различен е крайният резултат. Публикувал съм и преди как се прави хляб (с мая или с квас) значи е ред и на средния вариант – хляб с квас, но не точно. Всъщност това е лесен начин да постигнете автентичен резултат с помощта на съвременните продукти. Нека не се лъжем, никой от хората в 21-ви век не отглежда квас, за да меси хляб един път седмично и да изхранва домочадие от осем сина, три дъщери, двама зетьове и осемнайсе внучета (например)

За да започнете с рецептата имате нужда от:

  • 200 мл вода
  • 200 г брашно
  • 1/2 пакетче суха (или четвърт бучка прясна) мая
  • щипка захар
  • 24 часа на разположение

Сипвате всичко (без времето) в купа, разбърквате до гъста каша, покривате с фолио и оставяте една нощ (или въпросните 24 часа) да си почива. Имате възможност да го направите сега и да оставите публикацията ми за утре или да я дочетете до края и утре да ми благодарите :)

dough11

Една нощ (или най-много 24 часа по-късно) трябва да се заемете и със самия хляб.

Ще имате нужда от:

  • 500 г брашно
  • 1/2 пакетче суха мая (или четвърт кубче прясна)
  • 200 мл вода
  • щипка захар, щипка сол

Сложете всичко в голяма купа, добавете и сместа от снощи и замесете тестото. Няма да отнеме много време, около 10-тина минути докато се събере на приятна и еластична топка. Вземете голяма плитка тава, поръсете обилно хартия за печене с брашно и сложете върху тавата, но обърната обратно. Оформете тестото на хляб, сложете го върху хартията и прорежете няколко пъти с остър нож отгоре. Така ще втаса по-бързо и ще бухне повече.хляб с квас без квасПокрийте с чиста кърпа и оставете на топло място за около час или докато удвои обема си. През това време загрейте фурната на 220 градуса с обдухване (240 нормална фурна) и сложете вътре съд с вода.

Когато хлябът удвои обема си, поръсете отгоре още брашно, леко с пръсти го разнесете равномерно навсякъде и мятайте във фурната. Ще му трябват 20-30 минути за да се изпече и ако е много бухнал, бъдете готови да го преместите на по-долен ред във фурната. Целта на водата е да държи фурната влажна през време на печенето. Същият ефект може да постигнете и с пускането на 10-тина кубчета лед на дъното веднага след като сложите хляба вътре.

Извадете от фурната, поръсете със студена вода, завийте с кърпа и изчакайте преди да разрежете (да отиде до нивата, както се казва).

хляб с квас без квасНаздраве. Освен времето за престой, ще ви отнеме не повече от 30 мин подготовка и 30 мин печене.


2 thoughts on “Хляб с квас без квас

Вашият коментар