Хубавите ябълки …


свинско с ябълкиПродължението на поговорката е, че прасетата ги ядат, но в този случай човекът изяжда и прасето и ябълките. В комбинация :) Наглед странна и непривична, но е много добра, уверявам ви. Особено за зимните дни, когато ябълки има.

Като бях малък (горе-долу висок колкото кухненска маса) дядо събираше ябълките и копаеше плитка яма в градината. Постилахме найлон отдолу, после насипвахме слама и редяхме внимателно ябълките със слама около тях. После отгоре завиваше с ново парче найлон и покривахме със пръст. Запазваха се чак до пролетта, свежи и вкусни, като от машина на времето.

Необходимите продукти:

  1. Половин свинско бон-филе на човек
  2. Една ябълка на човек – сорта е въпрос на вкус, няма да давам препоръка
  3. 200 мл. пилешки бульон (става и с топла вода)
  4. Една супена лъжица горчица
  5. Две супени лъжици сметана
  6. Зехтин, сол, черен пипер, малко захар

Загрейте незалепващ тиган с малко зехтин на дъното и подредете обелените и нарязани на парчета ябълки. Трябва да се запържат добре откъм плоските си страни.

ябълки за свинско

Поръсете със захар и обръщайте от време на време, за да се карамелизират добре. Отнемете от огъня и оставете настрана.

карамелизирани пържени ябълки

В друг тиган загрейте малко зехтин и запържете свинското бонфиле, предварително овкусено със сол и черен пипер и нарязано на шайби (дебели колкото показалец). Като се запечата месото от топлината, залейте с бульона или топлата вода и оставете да къкри докато течността се редуцира наполовина.

Сипете вътре супената лъжица горчица и разбъркайте добре, за да се смеси с течността. Сипете и сметаната, изключете котлона и разбъркайте.

Подредете в чиния карамелизираните ябълки и парчета от месото. Полейте с по една-две лъжици от соса.

свинско с карамелизирани пържени ябълки

Наздраве! Времето за приготвяне е около 40 минути.

 


Вашият коментар