Шоколадови трюфели


трюфелиНа днешният ден една много специална млада дама става на цели 13 години, които по определението на мама вече звучат сериозно, чак стряскащо :) Тук ми идва наум едно определение за това каква била разликата между това да имаш момче или момиче за дете. В първият случай се притесняваш само за една п.шка, в другият се притесняваш за всички п.шки на света :) Сега сериозно – реших да подаря на младата дама нещо, което не е скъпо, но е направено с любов и труд. За да се опитам да й предам урока, че най-хубавите неща на света не са неща. Дано ме разбере :)

Ето и необходимите продукти:

  • 400 грама черен шоколад
  • 400 милилитра животинска сметана
  • 100 грама масло
  • каквото ви дойде на ума за пълнеж и овалване

Каквото ви дойде на ума, защото вариантите наистина са неограничени – натрошен шам-фъстък, кокосови стърготини, сусам, маково семе, какао, разтопен шоколад … Аз използвах филирани бадеми, лимонова кора и какао. Просто разделих сместа на две и сложих два различни пълнежа – настъргана кора от лимон и натрошени филирани бадеми.

трюфелиСложете сметаната и маслото в тенджерка и ги стоплете докато маслото се разтопи, а сметаната започне да къкри. Натрошете шоколада в голяма купа на малки парчета. Залейте шоколада със затоплената сметана и разбъркайте добре докато се смесят и стане хомогенна каша. Сега е момента да разделите сместа, ако ще ползвате някакъв пълнеж, но може да го оставите и така.

Приберете в хладилника за да стегне.

След като сместа се втвърди, извадете от хладилника и оформете с малка лъжичка и намазнени ръце (с олио) еднакви топчета. Не е особено трудно, но се изисква търпение. Моят съвет е да ползвате везна, за да сте сигурни че ще бъдат горе-долу еднакви по размер. От посочените продукти ще излязат около 60 трюфела общо, като размера ще е между 12 и 15 грама.

Оваляйте в различни красоти или просто в сухо какао на прах. Може да поставите в малки кошнички или в парчета изрязана хартия за печене. Приберете отново в хладилника и дръжте там докато ги поднасяте. Така направени могат да издържат до месец във фризера.

трюфелиАко са като тези на снимката за подарък – вземете хубава кутийка и аранжирайте с любов. Кошнички за поставяне можете да намерите в по-големите магазини за хранителни стоки.

трюфелиНаздраве! Времето за приготвяне е няколко часа (стягането в хладилник изисква време)


5 thoughts on “Шоколадови трюфели

  1. Fkusno

    Няма как да стане гъста сместа ако се ползва растителна сметана. То всъщност това дори не е сметана а емулсия на вода. Винаги, когато пишем продуктите уточняваме какъв е продукта – и тук така (животинска)

  2. Дарин Стойков

    Винаги използвам само животинска сметана – издържа на загряване и е качествен продукт. Всичко останало на растителна основа е палмово масло, емулгатори и сгъстители.

Вашият коментар