Яйчен крем – предизвикателство с едно яйце


thПродължавам със серията рецепти на неща, които съм готвил в MasterChef България – след рязането на лук дойде задачата да сготвим нещо с едно яйце в рамките на 30 минути. Както каза Шеф Токев „всеки може да приготви едно яйце за 3 минути, важното е какво ще направите с останалите 27“. Е, аз реших да се доверя на интуицията си и да приготвя нещо сладко – най-обикновен яйчен крем, който разкрасих с тофи-карамел, корнфлейкс и още карамел. Нарочно не са използвани никакви аромати, за да се запази оригиналния вкус на яйцето. А той е толкова хубав, направо мечта.

НЕОБХОДИМИТЕ ПРОДУКТИ:

 • 1 яйце, разделено
 • 300 мл прясно мляко
 • 6 супени лъжици захар
 • малко корнфлейкс
 • 2 супени лъжици брашно
 • бучка масло

Първата стъпка е да направите тофи-карамел с натрошен корнфлейкс. Най-лесния начин да наситните едрите парчета корнфлейкс е да използвате дъното на тенджерка, просто притискате няколко пъти към плота и е готово.

1Сложете тенджерка или малко тиганче на силен котлон, сипете 3 лъжици захар вътре и го забравете. Ама толкова го забравете, че дори не го пипайте и го оставете да започне да пуши. В първия момент ще си помислите, че сте изгорили карамела, но не сте – оставете го за започне да потъмнява, тогава ще придаде мноооого лека горчива нотка и дълбочина, а сладостта ще се е запазила. Добавете маслото и чак тогава разбъркайте, отнемете от огъня и продължавайте да бъркате докато се хомогенизира. Сипете вътре натрошения корнфлейкс и объркайте добре.

Прехвърлете на парче хартия за печене, разстелете и оставете да се охлади и втвърди. Ще стане за около10-15 минути.

2През това време се заемете с яйчения крем. Винаги възниква въпроса как да направя млечен крем без бучки и да е равен, да е гладък и въобще да е като в сладкарница. Новият ми отговор е чак обидно прост, но резултата винаги е един и същ – перфектен крем. Сипете млякото, жълтъка, брашното и 3 лъжици захар в тенджерка и разбъркайте добре с тел за разбиване. Просто объркайте добре всичко. Сложете на котлона и бъркайте непрестанно, ще е готов за 10-15 минути (в зависимост от количеството). Не ми ли вярвате? Пробвайте и ще се убедите сами.

Разбийте белтъка на твърд сняг с 1 супена лъжица захар. Аз почти винаги го правя на ръка, но ако искате – ползвайте миксер, не вреди. Време е да сглобите десерта, подгответе си чаши и чист тиган.

Сложете по едно-две-три парчета от карамел-корнфлейкса на дъното и останалия разбъркайте в крема. Сипете равни количества крем в чашите, сложете отгоре по една „роза“ от разбития белтък.

3Сложете чист тиган на котлона и разтопете на светъл карамел 1-2 супени лъжици захар. Този път отнемете по-рано от котлона, не искаме и тук опушения вкус, вече сме го вградили в крема. Полейте с лъжичка разбитите белтъци, така веднага ще се образува хрупкава коричка отгоре.

4Наздраве. Времето за приготвяне е точно 30 минути.

 


6 thoughts on “Яйчен крем – предизвикателство с едно яйце

 1. Veneta Tuneva

  Много приятна рецепта! Карамелът и яйченият крем се съчетават чудесно!
  Поздравления за хубавото блог-кътче! Следя го с удоволствие, защото харесвам простичките и ефектни рецепти, които представяте! Благодаря, че ги споделяте с нас!

 2. Таня

  На мен само да чета как се прави, и вече съм доволна, толкова приятно е описана рецептата

Вашият коментар