Как да омесим питка


питкаЧесто чувам и чета, че месенето на тесто е трудна работа. Разбира се, не е най-лесното нещо на света и е наистина в пъти по-трудно от това да разчупиш топла питка, но не е като да пратиш в космоса ракетата Ариана, да сме честни :)

За първи път ме научи да меся покойната ми баба, която ми показа нейния начин. Първото ми творение беше най-обикновена питка, после дойдоха тутманиците и козунаците. Баба я няма за да ви покаже и на вас, но съществува уеб-видеото, което ще ми помогне. Междувременно аз доусъвършенствах практиката и днес направих експеримент – цялата дължина на клипчето за месене е 9 минути за питка от половин килограм брашно. Наистина е лесно и бързо, стига да се спазват моите трикове.

Нормалните пропорции за нормална питка са водата да е два пъти по-малко от брашното. Другите съставки са мая, сол, захар и малко зехтин.

Точните мерки:

  1. 500 грама пресято бяло брашно (тип 500)
  2. 250 милилитра вода, добре е да е леко топла
  3. 1 пакетче суха мая
  4. 1 чаена лъжичка сол
  5. 1 чаена лъжичка захар
  6. 2 супени лъжици зехтин или олио

Преди да пристъпите към месенето, пресейте брашното в голяма купа и разтворете във водата в друга купа маята, солта и захарта. Сигурно някой ще попита защо ползвам суха мая от пакетчета. Много просто – защото продуктът винаги дава еднакъв резултат. За съжаление свежата мая не винаги се справя със задачата и затова престанах да я ползвам. Има и друга причина – не винаги използвам цялото пакетче и като го оставя в хладилника … мухлясва. Преди просто изсъхваше и се втвърдяваше, сега направо се скапва. Толкоз. Изгледайте филмчето и после продължаваме нататък.

След втасване, тестото трябва да се премеси втори път и напред към правенето на питката. Тази на снимката по-долу се получава много лесно – разделете тестото на половина и после всяка половинка на още две. Запазете едната топка цяла, а другите три разполовете още веднъж – ето как имаме голяма топка за центъра и още шест край нея. Не, не е цветенце, просто е по-лесно за разчупване после :)

подредена питка преди втасванеОставете да втаса отново и тогава пъхнете във фурната.(Не се чудете на съда, просто този път реших да изпека питката в керамичния гювеч, който доста се е напукал милият)

втасалата питкаМоята фурна има автоматична програма за хляб, затова не я мисля много много – цък копчето и забравям. Иначе времето за печене е 50 минути на средно силна фурна.

Като извадите, напръскайте отгоре с вода и завийте с кърпа. Не знам защо се прави така, сигурно има нещо общо с хубавата коричка, но при мен това действие е наследство от баба и винаги това действие ми напомня за нея.

обикновена питкаНаздраве! Времето за месене е приблизително 10-15 минути, следва втасване и още 10 минути за оформяне на питката, накрая 50 минути във фурната.Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/fkusnoco/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273