Как да? … си направим бъзонада


бъзонада„Бъзонада“ е краткото име на „сироп от бъз“ и ми харесва като дума :) иначе е производна от „лимонада“ естествено. Растението бъз вирее в България, като веднага правя уточнението, че се ползват цветовете, а не плодовете… които между другото са отровни, но това не е тема на кулинарен блог :) Вкусът на тази домашна напитка ме връща автоматично в ранно детство, когато баба приготвяше всякакви сиропи, но този беше моят любимец … всъщност доста рядко го правеше, сигурно затова ми е бил любим, като дефицитни шоколадови бонбони „Амфора“ през 1983 година.

Необходимите продукти:

  1. 20-30 големи цветове от бъз
  2. осем лимона, сокът изцеден
  3. два литра вода
  4. килограм и половина захар

бъзонада

Всичко, което трябва да направите е да се снабдите с цветове от бъз. За живещите в големите градове – това е храстовидно растение или дърво, няма как да объркате аромата и най-често можете да го намерите в парковете, по старите дворове или край пътищата между селата. За софиянци – има го покрай канала на Евлоги Георгиев, пред хотел Хилтън и по уличките на стара София, например Екзарх Йосиф. Намерете някоя сговорчива баба и тя ще ви пусне в двора да си наберете :) Аз поне така направих, макар че беше сговорчив дядо :)

Не отлагайте брането много, защото бъзът ще изтрае цъфнал още има-няма седмица. После ще трябва да чакате още една година.

Сложете тенджера с водата да заври и разтопете в нея захарта. Изцедете сока от лимоните, запазете корите. Изчакайте леко да се охлади захарния сироп и сипете лимоновия сок вътре. Сложете цветовете на бъза и корите от лимона в голяма кърпа или тензух, завържете на вързопче и пуснете в сиропа. Похлупете и оставете за една нощ.

бъзонада

Ако нямате кърпа или тензух, може и направо в сиропа да ги сложите, но после ще трябва да прецедите. На сутринта извадете вързопа от сиропа, изцедете добре (аз го закачих на кука над тенджерата и го оставих да си капе един ден). Прецедете ако е необходимо и налейте в шишета. Съхранявайте в хладилник.

Много добре се получава като разредите сиропа със студена газирана вода, слагайте концентрат на вкус, за да улучите своята доза. Който не обича газирано – с обикновена вода също е много добро. А да не разправям какъв е разкош ако вместо вода ползвате студено бяло вино и сода 50-на-50 или шампанско. Пуснете вътре и едно плодче за „фантазе“

Пробвайте да замразите във формички за лед, също става :)

бъзонада

Наздраве! Времето за приготвяне е 30 минути и един ден отлежаване.


3 thoughts on “Как да? … си направим бъзонада

  1. Anna Vasileva

    13 цвята 3кг захар 10лт вода и 3 лимона е рецептата,стои 24 часа,насипваш и на всяка бутилка слагаш по 5.зърна ориз за газиране може и 23 цвята ако са малки.

Вашият коментар