Картофено пюре


Когато за първи път се престраших да направя картофено пюре, следвах традиционните класически рецепти, при които картофите се варят цели, после още горещи се белят, режат и така нататък и така нататък. Резултат – лепило. Гъсто и не особено приятно жълтеникаво подобие на същество от филм на Джордж Лукас. Вкус – почти същият ….

Съществото беше на няколко мига от това да създаде собствена писменост и да започне да ми изнася лекции как се прави още по-лепкаво картофено пюре.

Е, сега съм въоръжен с малко повече познания и трикове, за да мога всеки път резултатът да е пухкаво и меко, вкусно пюре. Идеална гарнитура.

Необходими продукти:

  1. Картофи (около 1 килограм)
  2. Три супени лъжици заквасена сметана
  3. Една трета пакетче масло
  4. Сол, черен пипер

Продукти картофено пюреИ разбира се ето този красив уред от снимката, без който пюрето просто няма да стане. Е, може да се ползва вилица, но усилията са повече.

Обелваме и нарязване картофите на едри кубчета, слагаме да се варят в подсолена вода. След като са напълно сварени (дори малко преварени) отцеждаме от водата и добавяме в същата тенджера заквасената сметана и маслото. Размачкваме докато стане на пюре, опитваме на сол (заради водата, в която са се варили) и при нужда добавяме още, подправяме с черен пипер.

Въпрос на вкус е после да добавим и натрошено сирене например или пармезан.

Картофено пюреТова е натюр, без нищо. Но заквасената сметана придава много приятен леко кисел вкус, който се балансира с естествената сладост на картофите.

Времето за приготвяне е приблизително 20 минути. Категорията е хипер лесно. Вече наистина трябва да ви е хипер лесно :)

Наздраве!Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/fkusnoco/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273