24 хиляди целувки


Миналата събота репетирах един десерт за скорошен кулинарен ангажимент. Репетицията включваше много жълтъци, от които съвсем естествено ми останаха доста белтъци. Чел съм съвети, че белтъците могат да се замразяват във фризера, но че трябва да надпиша кутията колко броя има вътре и на коя дата са замразени. Честно да си призная – не ми се занимаваше с такива неща, затова помислих точно две секунди и реших да се пробвам с едни целувки.

целувкиДетските ми спомени включват какви ли не вариации, над които мама, леля и баба се потяха и пустосваха, защото не се получаваха „като на съседката“. Помня, че едната от рецептите дори имаше ябълков оцет в съставките. Както се досещаме – и те не се получиха особено сполучливи :)

Разлистих различни източници (единият от които съветваше да се слагат по осем лъжици захар на всеки белтък … това не мога и да си го представя дори) и накрая реших – карам на сляпо, пък каквото се получи.

Необходимите продукти:

  1. Яйчени белтъци на стайна температура
  2. Захар

Моето съотношение е две супени лъжици захар на всеки белтък. Така не се получават прекалено и прекоромерно сладки, но количеството е достатъчно, за да станат на твърд сняг.

Сложете белтъците в суха купа и разбийте с бързи движения с бъркалка или на високи обороти на миксера. Целта е да се разкъсат белтъчните връзки и да влезе въздух в сместа. Щом видите, че започват на стават на бяла пяна и са поне утроили обема си, добавете половината от захарта – по една лъжица за всеки белтък.

целувкиПродължете да разбивате, но на по-ниска скорост на миксера. Вече нямаме за цел да вкарваме повече въздух, просто захарта трябва да се разтвори. Разбивайте докато се образуват меки връхчета – това се проверява като спрете миксера, извадите бъркалките и ги обърнете на 90 градуса – ако връхчето се наклони надолу, значи е време да добавите  втората половина от захарта.

Разбивайте отново на по-ниска скорост до твърди връхчета – при проверка то трябва да стои изправено, а ако обърнете купата с дъното нагоре, сместа трябва да остане вътре.

Застелете плитка тава с хартия за печене и включете фурната на 100 градуса максимум (90 с обдухване). Напълнете пош или шприц със сместа и шприцовайте в желаните форми.

Печете поне един час на слабата фурна – целта не е да ги изпечем, а да ги изсушим от влагата. Ако сместа е достатъчно твърда, целувките няма да променят формата си и няма да спаднат.

целувкиИзвадете и оставете да се охладят. Отлепете внимателно от хартията и сервирайте. Може да ги слепите две по две с шоколадов ганаш или да ги оставите натюр :)

Наздраве! Времето за приготвяне е час и половина.


2 thoughts on “24 хиляди целувки

Вашият коментар