Босилково масло


Малките неща, ах малките неща … колко много могат да променят. И колко малко ни трябва, за да си доставим това удоволствие, особено когато става дума за храната. Като например да овкусим едно масло и да го приберем за хубави дни във фризера :)

Рецептата за това вземам назаем от Майкъл Киарело, известен още като „стопанинът на лозовата долина“ по телевизия Фиеста. С леки вариации, разбира се, но основната идея е запазена.

Необходимите продукти:

 1. 500 грама масло
 2. Една връзка босилек
 3. 50 грама зехтин
 4. Черен пипер на вкус

босилково масло - продуктитеБланширайте босилека за минута и половина във вряща подсолена вода и след това охладете в ледена вода или под течаща студена. Нарежете го на ситно и го сложете в блендер или кухненски робот. Добавете зехтина, малко черен пипер на вкус и половината от маслото. Ако ползвате блендер, добре е да разтопите половината масло на тих огън, ако ще работи роботът – нека маслото е нарязано на кубчета и да е меко. Разбийте добре до получаването на хомогена каша.

Ако има още място в блендера или купата на робота – добавете и другата половина от маслото вътре и отново разбийте. Ако няма място – сложете двете неща в купа и размачкайте добре с помощта на вилица. Сложете в хладилника за около половин час да се стегне.

босилково маслоИзвадете от хладилника и изсипете върху лист свежо фолио или алуминиево фолио. Завийте, за да не се цапате излишно и оформете симпатично саламче.

босилково маслоОпаковайте добре отвсякъде и сложете обратно във фризера или в хладилника. Ползвайте всеки път при нужда – върви много добре като завършек на перфектната пържола или върху паста, но не се ограничавайте само с моите предложения :)

босилково маслоНаздраве! Времето за приготвяне е общо около час, в това число и междинното прибиране в хладилника.


12 thoughts on “Босилково масло

 1. Albena Weibel

  Ооооо….обичам аромата на босилек и….си представям …, колко вкусно ще е това босилеково масло! Намирам идеята за прекрасна! Благодаря! Сърдечни поздрави!

 2. Александра Димитрова

  Идеята е страхотна, въпросът е откъде да намеря пресен босилек? Продава ли се на връзки като магданоз например:) или единственият вариант е саксийка в кухнята? Поздрави:)

  1. Дарин Стойков

   Привет :)
   Продава се и през зимата пресен – на връзки като магданоза в супермаркета. Аз лично винаги намирам пресен босилек в Централни хали в София или в супермаркети Пикадили :)

 3. Pingback: Законите на шницела | Fkusno

 4. Pingback: Как да? … запазя босилек за зимата | Fkusno

Вашият коментар