Борш. Пилешки борш


Моите вкусови спомени ме отнасят винаги в детството ми, щом чуя думата „борш“ – там в лятната кухня в пристройката, в ранната есен когато първите зелки вече са сложили зимния кожух и са готови да ги отрежем. Дядо, който дълги години е живял в планината и си е идвал вкъщи само по празници, беше магьосникът, който превръщаше всяка произволно събрана купчина зеленчуци в невероятна супа.За мен боршът във версията на дядо е амалгама от зеле, моркови, картофи и колбас. Няма цвекло, защото никой от нас не обича землистият му вкус (да не говорим как боядисва езика) и няма заквасена сметана отгоре. Дядо го застройваше накрая по стандартния начин – кисело мляко, яйце.

Този път аз реших да заменя саламчето, което дядо слагаше, с пилешко месо и да добавя още малко зеленчуци, пък да видим какво ще се получи. Все пак имам насреща си изпитана рецепта, която плаче за подобрение.

Необходимите продукти:

 1. Месо (в моят случай два замразени пилешки фенера, от които получих и бульон за борша)
 2. Четвърт зелка, нарязана на относително ситно
 3. Картофи
 4. Моркови
 5. Бял лук
 6. Чушки
 7. Замразен грах
 8. Сол
Борш - продуктите

Борш - продуктите

От продуктите по-горе става ясно, че най-упоритото нещо е зелето, така че то е първото поред в бульона, последвано веднага от морковите. След дълго и упорито варене и врене, зелето е омекнало и сварено, което означава, че е време да сложим в тенджерата и останалите зеленчуци. В моя случай – ситно нарязана глава лук, замразен грах и чушки.

Понеже пилешкото беше предварително сварено, добавяме го заедно със зеленчуците. Ако ще ползваме сурово месо (например свинско), то трябва да влезе в тенджерата заедно със зелето и да е на ситни парчета, иначе рискуваме да не е сварено.

Накрая точно преди сервираме подправяме бистрия борш с по една лъжица заквасена сметана и всичко е по местата си – кисело-сладкия вкус на сметаната балансира мазнината от месото, прекрасно се съчетава със зелето, а останалите зеленчуци освен цвят добавят и прекрасен вкус. Черният пипер го оставям на вашето решение, все пак е въпрос на вкус и може да се добави и при сервирането.

Готовият борш

Наздраве! Времето за приготвяне е приблизително 15 минути за подготовка и поне 2 часа за варене.


1 thought on “Борш. Пилешки борш

 1. Hdjjdjdk

  Само да питам картофите не се ли слагат и те със зелето, два часа не е ли много за варене?

Вашият коментар