Вкусно постно


Ревностна читателка на блога, която ми се пада и приятелка и колега и е много голям професионалист подсказа, че сме в сезона на коледните пости (простете, ама не знам дали Коледа като прилагателно запазва главната си буква). Принципно по време на пост освен блажните храни с животински произход, правоверните трябва да се откажат и от виното, греховните помисли и действия, но нейсе. Аз давам идея за отказ от блажното.

Рецептата е много проста и е дошла по нашите земи за първи път през лето 2009-то благодарение на просветителската мисия на списанието GoodFood. Някъде през юли месец кулинарните първоапостоли там публикуваха този вегетариански разкош.

Необходима е една тава, кръгла и на дъното малко зехтин (колкото да омазни дъното и стените, пости са все пак). Набавяме си домати, тиквички и патладжани и ги режем на кръгчета. Започвайки от външния ръб на тавата редим последователно зеленчуците на божествена спирала към центърът на тази постна вселена. Баш-центърът запълваме с една цяла глава чесън. Отгоре поръсваме със сол, черен пипер и розмарин. Може и да полеем със зехтин, тоест задължително е да полеем и отгоре.

Загряваме фурната до нормални градуси, например 170 и печем за около час. Може и по-бързо да станат, но не е гаранция. Все пак тази божествена магия може да поиска повече време, за да се материализира.

Подходяща е за постно сервиране, грешниците ако искат могат да я ползват за гарнитура.

Редени зеленчуци в таваВремето за подготовка (в това число отцеждане на патладжана от черната вода) е 20 минути, печенето е максимум 1 час. Наздраве!


4 thoughts on “Вкусно постно

Вашият коментар