Да опържим качамака


пържена полента (качамак)Царевичното брашно има безброй приложения. Аз най-често го ползвам за панировка, като го смесвам 50-50 с бяло брашно и с него панирам риба, зеленчуци … Малко ровене по сайтове и гледане на предавания с италианска кухня и реших да пробвам да изпържа полента като гарнитура към месо. Получи се от първия път и определено е много вкусно предложение. Всъщност качамак и полента е едно и също, така че – да опържим качамак :)

Необходимите продукти са много малко:

  1. Една чаша царевично брашно
  2. Три чаши (ползвайте същата чаша) вода
  3. Бучка масло
  4. Сол на вкус
  5. Сирене (пармезан, бяло сирене, каквото харесате)

пържена полента (качамак)

Сложете водата в тенджерка да кипне, разтопете вътре маслото. Почнете да сипвате по малко от царевичното брашно (добре е да е пресято преди това) като бъркате непрекъснато, за да не стане на бучки. След като добавите цялото количество, продължете да бъркате докато се сгъсти и стане на гладка каша. Добавете настърганото сирене и отново разбъркайте добре. Посолете на вкус.

Отнемете от котлона и намаслете добре подходящ съд. Изсипете в него сварената полента и оставете да се охлади напълно. Тя ще се втвърди и ще придобие консистенцията на тесто. Обърнете съда върху подходяща повърхност (голяма дъска например) и нарежете на парчета.

пържена полента (качамак)

Изпържете в силно сгорещено олио докато образува хрупкави корички от двете страни. Добре е парчетата да са поне един пръст дебели, за да се получи комбинацията от хрупкава коричка и мека вътрешност.

пържена полента (качамак)

Наздраве! Времето за приготвяне е около половин час (без изстиването) и пържена полента е много подходяща гарнитура за меса или риба.


4 thoughts on “Да опържим качамака

  1. Pingback: Пържена пъстърва | Fkusno

Вашият коментар