Да се хванем за зеленото


коприва с ориз„Щом сме се хванали за зеленото, ще изкараме и тая година“ казваше баба и имаше предвид първите напъпили стръкове в градината. Заедно с тях идваше, разбира се, и сезонът на плевелите, които заедно с нея упорито чистехме от лехите с чушки и други земеделски дейности. Копривата и тя се води плевел, но малко по-особен.

Първите крехки листенца коприва са невероятно вкусни във всяка своя форма – на супа, на фурна с ориз и орехи, на каша … После копривата става доста голяма и жилава, та става само баба да прати дядо по чукарите и той да се върне с един-два чувала, които се попарваха с вряла вода и се смесваха с трици да храним кокошките.

Но да се върнем на ядивния период на копривата. На 25 март, Благовещение, традицията повелявала да се яде прясна зеленина, не ме питайте защо. Този ден се пада и единият от трите ми именни дни в годината, а тази година беше и неделя. Тройно-положителна комбинация за разходка до село Очуша на вилата на много добри приятели, където събрахме коприва по синурите и с подръчни средства я сготвих с ориз и орехи на фурна.

коприва с ориз

Не мога да дам точни мерки, защото в този конкретен случай се оказа, че на вилата има само половин кафена чашка ориз и трябваше да се импровизира. Спасихме морковите от една забравена туршийка, нарязахме ги на ситно заедно с една глава лук и след като попарихме копривата с вряла вода и я нарязахме на ситно, започна готвенето.

В тенджерка сложете олио да се загрее, запържете лука и морковите и през това време нека хората, които искат да помагат, да счукат орехите и да ги нарежат на ситно. Като се запържат лука и морковите, добавете измития ориз, после и нарязаната на ситно коприва. Понеже ще сте я събирали по полята, внимавайте да не са останали други сламки и съчки вътре. Разбъркайте и долейте вода три пъти колкото е бил ориза. Оставете да покъкри и ако се намирате на около 30 километра от най-близкия магазин, огледайте се за още продукти, които могат да влязат в употреба :)

В нашия случай това беше една консерва грах, която добавих съвсем накрая и след това прехвърлих сместа в тавичка. Добавете и орехите, разбъркайте добре и сложете да се запече във фурната докато се изпари всичката вода и ориза се е сварил.

коприва с ориз

Сервирайте навън на теферич, съберете домочадието и наздраве :) Много добре върви с пухкав бял хляб и по лъжица-две кисело мляко отстрани.

Времето за приготвяне е горе-долу половин час.


2 thoughts on “Да се хванем за зеленото

Вашият коментар