Добрите традиции


Том и Нези КласикТрадициите трябва да се спазват, а когато се нарушават – да бъде с мярка и вкус. Традициите не са нещо, което придобиваш с копиране или „гледане през плет“. Една стара поговорка казва „Кръчмар се раждаш, не можеш да станеш“ – или ти е в кръвта да въртиш страноприемница и да гощаваш непознати … или по-добре си потърси друго поприще.

С ръка на сърцето и искрен като сутрешна роса заявявам, че хората на Нези от ресторант „Том и Нези Класик“ са си намерили мястото, знаят си работата, обслужват перфектно и дружелюбно, а готвят божествено. Мястото е лесно за намиране, но ако се интересувате от подробностите – вижте и фейсбук страницата им. Така де, във Велинград е.

Посетих това местенце след като търсих една „стара слава“ на име „Дон Джуджи“, но поради една или друга причина свинските джолани от студентските ми години … вече не виреят в града на Вела Пеева. Но техен достоен заместник, ако не и по-добър е това място.

салата в Том и Нези, Велинград

Нези е родена кръчмарка, с която много лесно можеш да се разбереш за обяд за двама, семеен повод за седем или ведомствен банкет за 50. Шапка свалям на такива хора, които умеят да те обговорят, да ти свършат работата, да останеш доволен, да си спомняш и да се връщаш.

Този ресторант е място, където като си поръчаш ризото със зеленчуци и получаваш точно това – хубав и добре приготвен арборио с гриловани тиквички, запържени манатарки и сочен грах. А не някакво оризче, стоплено с микс замразени зеленчуци от найлоново пликче. А като погледнеш менюто с готвените ястия и няма как да пропуснеш телешкото класик. Уверявам ви, божествено е.

телешко класик

Сега е сезонът и събота-неделя със сигурност ще има пълнено агънце с ориз и зеленчуци за гарнитура.

агнешко печено

Или задушено заешко с картофено пюре от истински картофи. Признайте си, картофеното пюре от картофи е толкова рядък актьор на българската кулинарна сцена.

заешко задушено

Салатите са пресни и добре овкусени, традиционните местни ястия са със запазена рецепта и чудесен вкус. Десертите оставям на вас да прецените, но (минутка за реклама) моето шоколадово суфле е по-добро от тяхното :)

салатки и предястия

Моят рейтинг:

  1. Местоположение и достъп – 4 от 4
  2. Интериор – 3 от 4
  3. Меню – 4 от 4
  4. Обслужване – 4 от 4

Краен резултат: 3,78


Вашият коментар