Домашни помощници


Сигурно съм казвал и преди, но кухнята ми е доволно малка, за да му отпускам края и да се снабдявам с всякакви уреди, приспособления, роботи, бъркалки, пасатори и тем подобни. Толкова е малка, че ако нещо ново трябва да дойде, нещо старо трябва да си отиде. А в старите тави и прибори има толкова много спомени, как да се разделиш с тях.

Парадоксално на пръв поглед, но в една кухненска тава може да има тонове емоции, които не могат да се поберат в карат и половина диамант или дрънкулка Сваровски или каквото там си помислите. Една много умна колега на мама в далечната 1972 година (когато тя се е омъжвала за баща ми) за сватбата й подарила тава – най-обикновена кръгла метална тава. Тогава й казала, че иска да й подари нещо, което мама ще ползва дълго време и често и че този наглед „обикновен“ подарък ще я кара да си спомня за нея винаги, когато приготвя нещо за семейството, което създава в този ден. Много мъдро, нали.

Приятели и познати, които не са идвали вкъщи на гости, винаги споделят, че те нямат специални уреди и това ги спира да пробват поне малка част от нещата, които приготвям и споделям тук и във фейсбук. Затова реших да ви покажа още малко от кухнята ми, където най-ценния уред са ръцете :)

Ето я тайната … всъщност няма тайни – имам стандартен набор от посуда, която е внимателно подбирана за да е трайна, здрава, да издържа в съдомиялна и да ми е удобна за ползване. И преди съм споделял, че вкъщи има един стар миксер-пасатор, но го ползвам много рядко.

моята посуда

От ляво на дясно:

  • голяма вилица за месо
  • тел-бъркалка
  • плоска шпатула (имам и още една, тефлонова)
  • черпак
  • уред за пасиране на картофи
  • белачка
  • отварачка за консерви
  • чук-сатър
  • голям кухненски нож
  • електронна мерителна лъжица

Всичко по-горе (с изключение на лъжицата) е с марка Tescoma, от която произхождат и много удобните релси, закрепени на стената. С кукички по релсите, посудата си виси тихо и кротко и чака да посегна, а е винаги на буквално една ръка разстояние. Ако и големият ми нож имаше дупка за закачане, щеше да е просто безценен.

Няма да се спирам обстоятелствено на приборите от горния ред, защото там няма нищо екзотично и непознато. Искам да ви разкажа повече за двете прелести на долния ред :)

Ножът ми е универсален и е еднакво добър да режете буквално каквото се сетите. С малко повече гъвкавост в китката става и за филетиране на месо. Не се плашете от големината му – дълъг е 30 см и е доста широк. Това е много удобно, особено когато наситнявате зеленчуци или режете примерно лук или магданоз. Овалът на острието позволява да не вдигате целия нож от дъската, а височината му играе ролята на предпазител за пръстите. Честно и искрено – с този нож досега съм се рязал само веднъж, заклевам се.

кухненски нож

Разбира се, ще трябва да инвестирате и в подходящо точило, за да бъде винаги готов за подвизи и геройства. Когато избирате нож, гледайте стоманата да не свършва до дръжката, а да продължава до самия край – така ще сте сигурни, че няма в екстремна ситуация (например някой кокал) да се счупи и да се нараните сериозно. И вторият критерий за избор (при равни други условия) е дръжката – все пак тя трябва добре да ляга в ръката и да ви е удобна. Ножът е от т.нар. японска серия Azza на Tescoma, за съжаление фирмата затвори магазина си на Граф Игнатиев в София, в момента можете да намерите тези ножове в Пикадили.

универсален нож

Последният достоен член на семейството домашни помощници е този електронен изтърсак на Silit – мерителна лъжица.

електронна мерителна лъжицаТя съчетава кантарче за малки тежести и мерител за малки количества течности. Кантарчето може да мери в грамове или унции (наглася се с най-десния бутон) Средният бутон запаметява теглото на нещото в лъжицата и позволява да сложите още нещо, например ако вътре има 50 грама брашно, можете да досипете отгоре 10 грама бакпулвер и дисплея ще покаже докъде сте стигнали. Много е удобна за мерене на малки количества, макар че с малко сметки наум с нея съм мерил 350 грама кускус например.

Частта лъжица може да се сваля и може да се мие дори в съдомиялна машина. Отделно е градуирана през 5 милилитра и става за мерене на течности.

електронна мерителна лъжица

От бутона за включване и изключване (работи с две малки батерийки) се достъпва и третата функция – изваждане на тегло (тогава дисплея показва отрицателни числа). Изтърсакът първоначално нямаше късмет, защото първата, която купих, даде някакъв дефект и се наложи да я сменим. Не е евтина (приблизително 82 лева) и затова реших да запазя опаковката и касовата бележка, с които не беше никакъв проблем вкъщи да влезе новата придобивка. И понеже има дупка за закачане, на релсата се намери още една кукичка, която да я приюти до останалите прибори.

електронна мерителна лъжица


6 thoughts on “Домашни помощници

Вашият коментар