Една много специална торта


специална тортаfkusno.com е на път да започне да предлага нова услуга – специална торта за специален повод. Това е първият път, когато правя торта по поръчка за рожден ден. Стана много бързо, един разговор за разочарованието от наглото поведение на голяма верига сладкарници и решението беше взето – правя торта за рождения ден на много специална позната. Речено-сторено.Трябваше ми само малко време да планирам тортата за 40 човека, като най-голямото затруднение е по-скоро преодоляване на физичните закони. Важното при правене на голяма торта е да прецените плътността на блатовете и крема, за да издържат тежестта едно върху друго.

Всички необходими продукти и съставки съм ги описвал в блога, можете да ползвате линковете по-долу.

Основата на тортата е блат от панджиало, като блатът е опечен в плитка правоъгълна тава и пропуснах орехите. Другите два блата са обикновен пандишпан, изпечен в същите по размер тави.

Върху шоколадовият вкус на панджиало-блат сложих друг блат, който всъщност е плънката на чийзкейк, дозата е намалена наполовина.

блатовеВърху първият пандишпанов блат има крем-маскарпоне, отново от десерта с панджиалото, като за баланс и нотка свежест съм добавил пресни боровинки. Добре е когато достигнете до този етап, след него да пъхнете полу-готовата торта в хладилника за поне половин час, за да стегне отново кремът.

крем маскарпоне с боровинкиВърху тази вкусова феерия е вторият пандишпанов блат и цялата торта е покрита отгоре и отстрани с шоколадов мус.

Внимавайте при сглобяването като подравните всички блатове към една и съща големина, намерете си достатъчно добра подложка и готово. Добре е да приготвите кремовете достатъчно рано, за да ги приберете в хладилника да стегнат.

специална тортаВремето за приготвяне е доста, наистина доста, но можете да уплътните периодите на печене на блатовете с приготвянето на кремовете. На мен ми отне пет часа бъркане, печене, сглобяване. Наздраве!

За съжаление не мога да покажа снимка на тортата след разрязване, защото тя отиде цяла целеничка към един много специален рожден ден на много специален и скъп за мен човек. Да е жива и здрава още дълги години!

 


4 thoughts on “Една много специална торта

  1. Fresh Cut

    това си направо архитектура. не знаех, че проектирането на торта е толкова сериозно нещо

  2. Дарин Стойков

    Проектирането на торта (според мен) има най-голямо значение за успеха на продукта. В случая архитектурните съображения са едното, съчетанието на вкусовете е другото, дали ще има деца или не е трето … оф, сигурно има и още :)

  3. Iglika Mishkova

    Да е жива и здрава рожденицата! А тортата си я бива, продуктите и майсторлъкът са гаранция за вкуса! Весел празник!

Вашият коментар