Италианска идилия с Лидия


Заглавието този път е името на предаване по Телевизия Фиеста, което следя от време на време. Допада ми стилът на Лидия, която е неподправена и естествена. Няма как да не споделя и цитат от описанието на предаването – „Да се разберем от самото начало – забравяме за диетите, за нискомаслените, високофибрените и некалоричните продукти, за безцветното, оранжерийното и полуготовото в кухнята. Намираме се в дома на Лидия, а тук се готви щедро, обилно и много вкусно. Готви се както по времето, когато мъжете бяха истински мъже, жените – истински жени, а телешките скалопини… телешки скалопини

Това казва много и освен това е в пълен унисон с моето вярване, че добрата храна и добрата форма имат много общо помежду си. Произходът на храната е много важен и ако внимаваме със съдържанието, купуваме сезонни неща и готвим с удоволствие, няма как да имаме проблеми с наднормено тегло или други съвременни болести. Нека не забравяме, че човек е всеядно животно :) все пак

Рецептата този път е много лесна и толкова вкусна, че не се нуждае от каквото и да е подобрение или модификация.

Необходимите продукти:

  1. Хубава сурова наденица
  2. Бял лук
  3. Гъби
  4. Чушки
  5. Соли, пипер, зехтин

Поставяме на огъня голям тиган и след като се сгорещи, хвърляме наденичките. Аз използвам едно добро предложение, наречено „еленски специалитет“ на магазини Пикадили. След като са се запекли почти до готовност, вадим от тигана и полагаме в керамичен съд (гювеч, тава, каквото имате).

Италианска идилия - наденичките

Италианска идилия - наденичките

В тигана ще е останала мазнина от наденичките, което е голям плюс, защото е ред на лука, нарязан на едро. При нужда, може да добавите и малко допълнителна мазнина. Единственото, което трябва да направи лука, е да започне да се карамелизира. Щом това стане – изваждаме и него и го слагаме при наденичките.

Италианска идилия - лук

Италианска идилия - лук

Трети поред в същия тиган са гъбите, нарязани на едро. Запържваме до леко златисто и прибавяме в керамичния съд. Накрая идват чушките, които също след леко запържване, отиват при останалите продукти.

Италианска идилия - чушките

Италианска идилия - чушките

Сега остава да разбъркаме добре всичко в тавата и да сложим във фурна за 20 минути (220 градуса на обдухване, 170 на обикновена фурна). Не слагайте капак, нека ястието остане открито за горещият въздух.

След тези 20 минути всички вкусове и аромати ще са се смесили по невероятен начин, на дъното ще има сос и единственото друго нещо необходимо ще е някаква гарнитура. Например картофено пюре.

Италианска идилия

Италианска идилия

Наздраве! Времето за приготвяне е 40 минути, категорията е много лесно.


Вашият коментар