Картофена салата twisted


Картофената салата е нещо толкова просто и още повече вкусно, че на пръв поглед няма какво да й се променя или подобрява. На пръв поглед.

Спомените ми навяват топли есенни дни и семейни поводи, по които винаги се приготвяха две салати – картофена и руска. Процесът започваше с варенето на голяма тенджера картофи и после чакане да се охладят. Тогава наставаше белене, рязане и магията продължаваше. Сезонно по това време няма нормален пресен лук, затова  се ползва обикновен бял лук за салатата и картофената винаги ставаше по-хубава на следващия ден, когато всичко е поело аромата и подправките.

Както твърди клишето „в днешното забързано ежедневие“ искаме резулттата тук, сега, веднага и ако може да е същият, че и по-добър. За щастие, картофената салата има накъде да се подобри и да отговори на изискванията на „съвременния човек и консуматор“. Май след толкова маркетингови клишета е добре да се върна на темата, нали.

Необходимите продукти за картофена салата twist:

  1. Стари картофи, обелени и нарязани на едри кубчета
  2. Глава бял или червен лук (аз го знам като кабасуан)
  3. Сол, пипер, зехтин, винен оцет
  4. Маслинова паста

Картофена салата - продуктитеКоличествата зависят от бройката на хората, които ще седнат на масата, естествено. Модерното домакинство е от двама най-често, затова и два едри картофа ще стигнат.

Сложете малка тенджерка с вода да заври и сипете вътре една супена лъжица сол. След като заври, поставете картофите да се варят както са обелени и нарязани. След сваряване, отцедете водата и оставете настрани. Внимавайте с момента на сваряване – ако са ОК, ще получим картофена салата; ако са малко преварени – ще се получи нещо като мачкани картофи, което също е ОК.

Обелете лука, разрежете го на две половини и всяка половинка нарежете на дълги ленти. Изсипете лука в тенджерката, добавете отгоре една две чаени лъжички маслинова паста, полейте щедро със зехтин и винен оцет, подправете със сол и черен пипер. Сложете капака на тенджерата и разтръскайте мощно три до четири пъти. Отворете и вижте какъв разкош сте направили. Картофите са още топли и са поели веднага аромата на маслините, напоили са се с подправките и лукът се е затоплил леко – все още е суров, но е мъничко мек.

Крайният резултат е учудващо вкусен за краткото време, в което е направен. Пастата придава нов нюанс на вкуса, като зехтина й е ударил едно приятелско рамо в задачата.

Картофена салата с маслинова паста

Наздраве! Времето за приготвяне е приблизително общо 20 минути – докато картофите се варят, можете да нарежете лука и после имаме само още пет минути, за да подправите.


10 thoughts on “Картофена салата twisted

  1. Jiva Barantieva

    Ще го пробвам! За варенето на картофите – моят опит показва, че когато във водата, където врят картофите се сипе и една лъжица олио, те стават още по – фкусни:)

Вашият коментар