Конфети и фойерверки


КонфетиМодерната легенда гласи, че къдрокос италианец решил да напусне семейния бизнес със сладолед във Виена и да се установи в София. Легендата мълчи, но сигурно има и някоя българска девойка намесена :) Пак тази легенда казва, че pater familias отлъчил къдрокосия италианец задето е дръзнал да не продължи семейния бизнес в красивата Виена, ами се забил в туземна Сердика. Резултатът софиянци го знаят Gellateria Confetti

Не знам колко е вярна горната легенда, звучи красиво :) Помня мястото като току-що отворила сладоледаджийница, ама истинска – леденото удоволствие се правеше (и продължава) с мляко, сметана и много натурални аромати. Няма да се впускам в обясненията на видовете сладолед – те трябва да се опитат. Моят любим е един – йогурт без нищо, само с киселото мляко. За любителите на смесени вкусове, много добър е шоколадовият с люти чушки, дори може да усетите парченцата чили чушки в сладоледа.

КонфетиСкоро след отварянето Confetti започна да предлага и малка кухня, предимно паста. После дойде и разширението назад към двора към улица Христо Белчев, после градината, след това зимната градина (която стана салон за пушачи преди пълната забрана). Паралелно с растежа на броя маси и места, растяха и кухненските предложения – салати, меса, риба, морски дарове, панини.

КонфетиСъвсем накрая дойде и любимото ми допълнение в това място – малък магазин за италиански храни. Признавам, че оттам купувам доста неща, най-често ориз за ризото и брашно за паста (дурум). Вярвате или не, но дурум-а в Confetti е на скромната цена от 1.19 лева за килограм и е истински италиански. Сравнете с брашно 00 на Дивела в Карфур за 3.20 или „бутиковото 00“ в друг магазин за италиански неща наблизо за 11.59 лева килото. Това е положението, уважаеми читатели. Оризът също е с много добро качество и цената е като в Билла.

Конфети - прясна пастаСигурно съм го споменавал тук, но много приятно впечатление ми правят малките детайли. В Confetti те са в изобилие – вентилатори на стената в градината ако не повява вятър през лятото, печки под чадърите в хладните дни, одеалца и възглавнички, салонната управителка да те запомни и да ти кима приветливо всеки път. Не струва много, но дава много.

Ако не за друго, отбийте се в едно от любимите ми заведения в София заради магазина за италиански продукти и деликатеси. Ако не друго, сигурно ще си купите прясна паста :) Ако отидете там да хапнете, препоръката ми е микс от зелени салати с печено козе сирене, пица и накрая малка порция сладолед (три топки). Това лято предлагат и много приятни лимонади с мента или с ягоди.

Моят рейтинг:

  1. Местоположение и достъп – 4 от 4
  2. Интериор – 3 от 4
  3. Меню – 4 от 4
  4. Обслужване – 4 от 4

Краен резултат: 3,78

* – използваните снимки са от Facebook профила на заведението


1 thought on “Конфети и фойерверки

  1. Ekaterina Dimitrova

    Там опитах една шоколадова торта – оказа се наистина нещо страхотно! Препоръчавм ви и мелбите – така ще можете да опитате повече от сладоледените им изкушения.

Вашият коментар