Крем-супа от червена леща


червена лещаСтранно нещо е човекът … страхува се от непознатото, от чужденците, а сладко похапва голям дюнер или фалафелчета с чеснов сос. На някого някой му пречел, притеснявал го, заплаха един вид чувствал… а влиза в магазинчето и пита за кимион, басмати, кус-кус. Много ми се иска да запазя блога като чисто кулинарен и да не намесвам политическата и обществената ситуация, но признавам си – не винаги успявам. Винаги съм споделял по някоя лична история покрай рецептите и пак ще го направя.

Откакто има „граждански патрули“ в София и напрежение по Пиротска (да, тук живея) обръщам повече внимание на лицата на хора, които живеят тук от години. Покрай нас има безброй много магазинчета, фурни, фризьорски салони, бръснарници – всичките собственост на араби. Не, не ми пречат, дори напротив – помагат ми. Да опозная тяхната кухня и култура, да открия нов свят, да го опозная.

Ще споделя и друго – тези хора са си взели хляба в ръцете и се трудят. Всеки ден, по цял ден. А българските турци нижат тютюн или ги возят в подкрепа на тоя или оня. Преди време на бул. Ботев отвориха турски ресторант, тип закусвалня. С много вкусни неща. Едно от тях ми стана любимо и го пренесох в моята кухня – крем-супата от червена леща.

Необходимите продукти:

 • червена леща
 • моркови
 • домати
 • кимион
 • зехтин
 • сол, пипер

червена лещаНищо особено в приготвянето – вземате тенджера, измивате (за всеки случай) лещата и варите заедно с останалите продукти. Ако не сте улучили съотношението леща-вода (при мен беше две шепи и два литра), може да добавите настърган картоф за сгъстяване.

Като се свари – пасирате, посолявате и готово. Може да пробвате да я сготвите и в Крок-пот, като времето за приготвяне тогава е 4 часа, иначе червената леща се сварява бързо и вероятно ще ви отнеме половин час някъде.

червена лещаНаздраве!


5 thoughts on “Крем-супа от червена леща

 1. Александра Димитрова

  Много обичам да правя супа от червена леща. (Даже тази вечер точно това съм сготвила:) Става със скоростта на полуфабрикат, а е толкова вкусна, засищаща и поддаваща се на най-различни импровизации. Любим вариант ми е с картоф и целина, но и "чиста" е прекрасна.

  Споделям напълно и гражданския аспект на публикацията ти. На същото мнение съм, а и формулировката ми дойде на сърце:) Обичам ул. "Пиротска" и Женския пазар, а хората работещи там са трудолюбиви, усмихнати и отзивчиви, да са живи и здрави!

  Поздрави!

 2. Svetla Encheva

  В моя вариант е без домати и лимон и с голямо количество подправки – шарен пипер, бахар, кимион, кориандър, индийско орехче, малко канела. Но обичам много и варианта на "Мимас" с лимон и кимион – предполагам, че твоят ще да е нещо подобно.

Вашият коментар