Лазаня


лазаняУчудващо, но историята и източниците твърдят, че лазанята не е италианско ястие. ОК, нека думата има гръцки произход, но за мен тя продължава да означава Италия, малка маса за двама пред семейно ресторантче и възрастна италианска баба с ръце като на Рамбо, която меси прясна паста и точи на ръка някъде отзад в кухнята.

Преди малко по-малко от година открих прясната паста и винаги, когато имам възможност, приготвям ястията с прясно приготвена паста. Вкусът е ненадминат и много различен от сушените варианти, които търпеливо чакат на рафта в магазина. По-добре е да ги подминете и да отидете към отделението с фризерите, където ще намерите прясна замразена. ОК, не е същото, но е много близко до оригинала.

Другият вариант е да си я направите сами и това, оказва се, не е толкова трудна задача. Аз се справих от първия път, но за това ще отделя нарочна статия с кратък видео-урок.

Напред към лазанята. В класическия си вариант тя се приготвя от листове тесто, доматен сос с кайма и сос бешамел. Красива и вкусна вариация е и „верде“ със спанак и сирене. Днес ще се отдадем на класиката.

Необходимите продукти за четири порции:

  1. Готови кори за лазаня (внимавайте дали трябва да се потапят в гореща вода или не, пише го на опаковката)
  2. Сос болонезе (линка е към паста болонезе в този блог)
  3. Сос бешамел (масло, брашно, прясно мляко)
  4. Настърган пармезан

лазаня - сос болонезеНеобходимата посуда е два размера касероли или тенджери, подходящ съд за печенето (аз използвам овална стъклена огнеупорна тава, която е малко по-дълбока от обикновените).

Пригответе соса болонезе както е описано, но го оставете да покъкри малко. Ще познаете, че е готов когато леката пяна отгоре изчезне и мехурчетата от варенето станат плътни и докато се пукат хвърлят пръски наоколо.

Бешамел за лазаня е просто нещо – разтопете половин пакетче масло (62.5 грама, за да сме точни) и пуснете вътре една супена лъжица брашно. За да не стане на бучки, след като брашното се позапържи, свалете от котлона и подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте и налейте вътре половин кафена чаша прясно мляко. Разбъркайте добре с дървена лъжица или шпатула. Ще се получи гъста каша, която трябва да разредите с останалото мляко – общо 250 милилитра. Отново разбъркване и обратно на котлона. Нека е на слаб огън и като започне да се сгъстява, изключете котлона.

сосове болонезе и бешамелВключете фурната да се загрява до 200 градуса на обдухване (220 градуса на нормална фурна) и се заемете със сглобяването на лазанята. Намажете дъното и стените на съда, в който ще печете, с малко зехтин. Сипете на дъното половин черпак от соса болонезе и поставете първия ред кори. Аз правя лазанята с пет реда кори, но ако тавата е по-плитка, може и по-малко. Върху корите сипете два черпака от соса болонезе и разстелете равномерно навсякъде. Върху червения сос сипете хаотично три супени лъжици от бешамела и после поръсете с една стиска настърган пармезан.

лазаня - приготвянетоРедувайте кори и плънка докато стигнете ръба на тавата. Ако сте използвали пресни кори за лазаня, вземете нож и прободете до дъното. Така по време на печене няма да се образуват мехури и лазанята ще остане равна и плътна.

Ако искате да постигнете здравословна и вкусна лазаня, забравете за възможността да замените пармезана с кашкавал. В никакъв случай. Кашкавалът е прекалено мазен и накрая ще получите нещо друго, но не и лазаня.

Има вероятност някой от продуктите да се окаже в повече. Ако това е бешамелът, просто го изхвърлете, но ако остане сос болонезе – приберете го в хладилника. Може да издържи повече от седмица и със сигурност ще му дойде времето :)

лазаня преди фурнатаСложете лазанята във фурната и оставете там за 45 минути. За всеки случай поставете тавата върху плитка тава за печене – ако случайно започне да прелива по време на печенето, ще чистите само една тава, не цялата фурна.

Интересен момент при лазанята е, че тя продължава да се готви и след изваждането от фурната. Трябва й поне половин час да се охлади и през това време ще се стегне. Така ще можете по-лесно да отрежете парчетата и те няма да се разпаднат по пътя от кухнята към масата.Лазаня

Наздраве! Времето за приготвяне е 45 минути във фурната, 30 минути преди това на котлона и допълнително 20 минути за подготовка и сглобяване.