Лятна ОДА (орехи-домати-аншоа)


салата орехи-домати-аншоаСедите си вкъщи лятна вечер и ви се е прияло нещо, което хем да е леко и приятно, хем да върви на ледено изстуден алкохол, хем да нямате угризения на следващия ден, че сте погълнали много калории. И аз така :) Но този проблем не се решава със седене на дивана, а с леко тършуване из хладилника и малко импровизация. В този случай дори името на днешното предложение е подходящо, ода :) ода на мастиката (узото) или водката или дори ракията.

Необходимите продукти:

 1. По един средно едър домат на човек
 2. По половин кутийка аншоа на човек
 3. Орехи
 4. Маслини без костилките
 5. Сол, зехтина от консервите аншоа, балсамова редукция
 6. Малко магданоз за цвят

салата орехи-домати-аншоаМного е важно да запазите зехтина от консервата, защото добре е поел от аромата на рибките.

Нарежете доматите на шайби, средно дебели. Скълцайте на ситно орехите, аншоата, маслините и магданоза и омесете добре. Преди да сложите сол е добре да опитате, защото рибките са доста солени и дори може да не се наложи да солите допълнително.

салата орехи-домати-аншоаПодредете доматки за всеки в чиния и с ръка или лъжичка сложете отгоре от накълцаната смес. Боднете едно стръче магданоз някъде за красота и полейте с малко балсамова редукция, просто на фантазе :) (това е израз на баба ми, обикновено означава „нещо малко, красиво и излишно, ама пък и с него стои добре“)

салата орехи-домати-аншоаНаздраве! Времето за приготвяне е под 10 минути, отлично върви с узо, водка или ракия. Ако пък искате – пробвайте и с друг алкохол :)


1 thought on “Лятна ОДА (орехи-домати-аншоа)

 1. Veneta Mc Neall

  Дани, Дани, всеки път ме караш да огладнявам, да преглъщам, да мечтая за море, градинка с ограда през която да мога да му се наслаждавам, да мога да чувам шума от вълните, да усещам лекият бриз, а пред мен да има маса с нежно-бяла покривка и отгоре една чиния с това вълшебство в нея, а насреща ми, да ми се усмихва Дани…. Много се размечтах, нали… :) Но някой ден ще го осъществим, сигурна съм… :))))
  Ако ти не ме изпревариш и не дойдеш в Алпите и тук някъде в снега, ще се стоплим с червено вино, препечени филийки и Южнотиролски бекон… :))))

Вашият коментар