Лятото в чиния


летен постен гювечИ отново детски спомен, много вкусен. Лятно време баба обичаше да слага една манджичка, много непретенциозна, чак проста. Но по незнайни причини аз много я обичам и макар да я готвя рядко, всяка хапка ме праща обратно на село по къси панталонки, до късно на улицата, жмичка, фунийки, махленски бой … Вероятно правилното име на това трябва да е постен гювеч, но аз все още си го наричам лятна манджа. Бабината лятна манджа.

Най-добре лятната манджа ставаше, естествено, в гърнето на огъня – някъде встрани да не е много огъня, с малко жарава отстрани. Стои си там и си къкри с часове. Ако нямате такава възможност (както аз нямам) може успешно да пресъздадете условията за бавно готвене в уред на CrockPot.

Необходимите продукти (количеството ще зависи от големината на тенджерата, но важното е като обем продуктите да са горе-долу еднакво количество)

 1. картофи, нарязани на едри кубчета
 2. моркови на шайби
 3. домати
 4. чушки
 5. зелен боб, изчистен и големите шушулки на половина
 6. лук, чесън
 7. сол, зехтин, черен пипер
 8. малко брашно
 9. червен пипер

летен постен гювечИзмийте, почистете и нарежете всички зеленчуци. Сложете ги в достатъчно голяма тенджера или уред за бавно готвене, посолете и подправете с черен пипер. Поръсете с малко (примерно половин супена лъжица) бяло брашно, подправете и с една-две лъжици червен пипер и объркайте добре всичко, за да се разнесат подправките равномерно.

летен постен гювечДолейте една-две чаши вода (ако ползвате уред за бавно готвене – само половината количество) и сложете на бавен огън. Оставете го да си къкри тихо и спокойно поне три-четири часа, но го проверявайте от време на време. В този случай времето на готвене зависи само и единствено от зеления боб – когато той се е сварил и омекнал, значи гювеча е готов. За уред за бавно готвене – шест часа на high.

летен постен гювечНаздраве :) Времето за приготвяне е поне пет часа, но тази манджа се готви сама, така че намерете си и друго занимание докато чакате магията да стане. И да се върнете с мен в детството ми, по къси панталонки :)


1 thought on “Лятото в чиния

 1. Тони Христова

  Наистина е много вкусна тази лятната манджа.Става голяма вкусотия и от всички посочени зеленчуци без доматите , чушките и брашното.Подправката е чубрица , а манджата се яде студена.Идеята е супер , отивам да готвя :)

Вашият коментар