Може би трябва да се направи една музейна експозиция „Балкантурист“ за поколенията


Котани подкрепят първото издание на БАЛКАНСКА КУЛИНАРНА КУПА и fkusno.com разговаря с единия от спонсорите, фирмата Котани.

Мария Лазарова за себе си:

Управител на търговското представителство на Kotanyi за България, от неговото създаване през 2003. Работила съм в стартовите мениджърски екипи на Метро и Billa . По професия – икономист с финансова магистратура от УНСС и маркетингова специализация във Виенския университет. Обичам приятелите си, Велинград, където съм родена, морето, диня и шоколад…. Семейството ми е незаменимо. Чета Айн Ранд и Милен Русков, ходя непрекъснато на театър. Готвя, когато мъжът ми го няма, иначе готви той.

Чудесните подправки Kотани са много добре познати у нас, но какво означава думата Kotanyi.

Kotanyi e фамилното име на създателя на компанията Янош Котани.

Звучи унгарско?

Да, Янош Котани е унгарец, който започва през 1881 г със своята мелница за червен пипер, премества се скоро след това от Сегед във Виена , а през 1912 е провъзгласен за придворен доставчик на подправки на Австро-унгарската империя по времето на Франц Йозеф, много бързо предприятието процъфтява , има клонове в Ню Йорк, Бостън, Берлин, Будапеща, надживява двете войни. Днес Котани е една от малкото международни компании, които са все още фамилни.

Ако дойдете в Австрия лично г-н Eрвин Котани – четвърта генерация от фамилията ще ви разведе из фабриката, ще ви покаже къде е специалния склад на шафрана, как се съхранява и мели червеният пипер, лабораторията, дегустационната зала.Ние се гордеем с това, защото всичко можеш да купиш, но не и история. Разказвам това, тъй като днес много често не се знае кой се крие зад някакво офшорното формирование, регистрирано вчера. Подписът на г-н Котани е на всяка една опаковка, това е личен ангажимент, това е откритост, сигурност, качество, гаранция. Това е Котани от 135 години. А иначе – над 2000 продукта в повече от 20 страни.

Защо решихте да подкрепите първото издание на Балканската Кулинарна Купа? 

Поздравявам Ви за инициативата, впечатлена съм от Вашия пионерски дух и организацията, защото такива състезания у нас още се броят на пръсти. Ние стартирахме в България и специалната гастро серия подправки за професионални клиенти, искаме да се сприятелим с готвачите и да подкрепяме тяхната работа и професията им, към която се отнасяме с огромен респект.

Какво е необходимо според вас, за да бъде превърната храната в изкуство?

Според мен – любов, а според подправки Котани – вдъхновение и страст. Всичко останало е на лице – в България има вече качествени продукти, имаме много талантливи кулинари – професионални шефове и любители готвачи. И разбира се – има много ценители. Това, че държавната политика изостава, лично мен не ме притеснява. Аз съм крайно дясна и вярвам в такива хора като вас.

Виждате ли през последните години развитие в кулинарията и какво е важно за вас, за да се развива тя?

За 20 години се промени абсолютно всичко в ресторантьорството у нас. И продължава да се променя. Да сте чували думата гурме през 89 година или да сте си купували ванилова пръчици в София преди 10 ноември. Аз не. А карвингът в социализма като как се практикуваше? Вече никой не може дори да си спомни как изглеждаше преди. Никой не може да си представи този абсурд „държавен ресторант, държавен хотел“. Може би трябва да се направи един музеен експонат „Балкантурист“ за поколенията .

Има ли нещо, което не ви допада и какво бихте променили?

О, да , но сега имаме и вериги , и малки семейни заведения, имаме замразени полуфабрикати, но и прясно приготвени ястия с най-добри продукти, имаме бърза храна, но и гурме ресторанти. Имаме всичко: лошо и добро. Можеш да избираш. Аз лично съм минималист – вярвам в бялата покривка и в късото сезонно меню.


2 thoughts on “Може би трябва да се направи една музейна експозиция „Балкантурист“ за поколенията

  1. Pingback: 2015

  2. Pingback: Балканска кулинарна купа “Изкуството на храната в хотела” 2015

Вашият коментар