Мус от червен боб


мус от червен бобАко за първи път посещавате моето скромно кулинарно онлай-място, добре дошли в света на експериментите. Редовните (и относително не толкова редовните) посетители знаят, че винаги се опитвам да направя нещо необичайно или да променя някоя рецепта, за да стане по-добра, по-бърза и по-вкусна. Така и с този експеримент, който е моят начин да поздравя всички с деня на сладкаря и хлебаря :) Мус от червен боб съм правил няколко пъти, веднъж дори в ефир в предаването MasterChef, така че рецептата е тествана и доказано бърза.

Необходимо е да имате сварен червен боб, дори и да е от консерва, малко подправки и един сладкарски пош.

Продуктите:

  • 2 кутии по 300 гр червен боб от консерва
  • 2-3 връхчета карамфил
  • 1 пръчка канела
  • 1 чаена лъжичка лимонови корички от Котани
  • 50 гр пудра захар
  • 50 гр масло

Най-напред отцедете и изплакнете боба от консервите. Целта е да отмиете повечето сол, която така или иначе е налична вътре в кутията. Налейте чиста вода колкото да покрие боба, пуснете 2-3 карамфилчета, пръчката канела и лимоновите корички и кипнете на котлона. Оставете да ври 5-10 минути. Целта не е да се вари, той си е сварен така или иначе, а по-скоро да поеме ароматите на подправките, с които ври в една компания.

мус от червен бобОтнемете от котлона, излейте водата и махнете подправките, най-вече пръчката канела и карамфилчетата.

Вариант 1 (по-бързия) е да разбиете много добре боба в мощен блендер. Вариант 2 е да го претриете лъжица по лъжица през сито. Зависи какво предпочитате, разлика във вкуса няма със сигурност.

След като го направите, добавете в съда с боба захарта и маслото и разбъркайте добре докато е още топъл. Бъркайте докато се разтопи маслото и се получи хомогенна смес. Прехвърлете в сладкарски пош с накрайник и приберете за 20-30 минути в хладилника да стегне малко.

мус от червен бобСервирайте ей така просто на „розички“ или върху хубави маслени бисквитки, но задължително със следобедното кафе и (разбира се) в добра компания :)

мус от червен бобНаздраве. Времето за приготвяне е 60 минути максимум.


Вашият коментар