Перфектната пържола


Ако тръгнете да търсите в интернет, ще излязат хиляди резултати за това как да приготвите перфектната пържола. Свинска имам предвид. И накрая всяка рецепта завършва с някакъв сос, я с вино, я с масло, я с нещо друго. Което вече не е перфектно.

За мен няма нищо по-вкусно от истинския, неподправен вкус на прясното и добре подбрано свинско месо, което не е нужно да се кисне часове в марината или да има нужда от подобрения и други вкусове. Не ме разбирайте погрешно – някое необичайно сосче или добавка също могат да дойдат добре, но сега говорим за ПЪРЖОЛАТА. За което има няколко условия.

перфектната пържолаПървото и най-важното е месото. Учудващо колко малко внимание отделяме на избора на месо и колко много внимаваме като избираме обувки примерно. Няма лошо, но според мен трябва да пристъпваме към избор на месо със същото внимание както когато избираме подарък за любим човек или нов апартамент. Аз имам предимството да живея близо до Халите и Женски пазар, където наред с доста мошеници има и много разнообразен избор на месарници и само в краен случай купувам месо от големите вериги супермаркети. Когато купувам от Билла или Пикадили например, вземам опакованата тарелка от стелажа и се отдалечавам, за да видя истинския цвят на месото. Не е тайна, че лампите над месото са специални и го правят да изглежда свежо, крехко и младо. Което не винаги е истината, така че проверявайте.

Второто условие е месото. След като сте се прибрали вкъщи, извадете пържолите от опаковката и ги поставете на дървена дъска да си починат. Задължително ги подсушете с домакинска хартия или хавлия. Задължително. Иначе няма да станат приятно кафеви при готвенето.

Единствените подправки, които трябва да си позволите, са сол и черен пипер. Използвайте смляна морска сол по две причини – първо е по-вкусна, второ с нея не можете да пресолите. Никога. Ако пържолата е по-дебела от показалеца ви, вземете тънък остър нож и направете няколко напречни и надлъжни разреза от двете страни на пържолката и тогава посолете и подправете с черния пипер.

Третото условие е тиганът. Месото най-добре се погажда с чугунен такъв, но опитът показва, че всеки с дебело дъно върши работа. Може да е оребрен, може да е гладък. Сложете го да се загрява на висока температура и пуснете вътре масло колкото да омазни дъното, не повече.

Четвъртото условие е времето. Добре подбраното месо има нужда от точно 6 минути, за да се карамелизира отвън и да остане сочно и вкусно отвътре. Мен въобще не ме притеснява, ако останат леко неизпечени части, особено покрай кокалчето (ако печете котлет) и дори от външната страна на кокала да остане и тънка кървава част. Сложете пържолите в добре загретия тиган за три минути, обърнете за още две и имате една минута в резерв, ако искате да правите пържолките на райета (става с още едно обръщане и завъртане на 90 градуса)

Готово. Перфектната пържола е придобила красив загар, останала е сочна вътре и ако я оставите за пет минути настрани преди да сервирате, ще се появи вкусен сок отгоре. Подходяща гарнитура е всичко, което можете да се сетите, а в това време на годината най-добре туршия. Или пюре от целина в този случай.

перфектната пържолаНаздраве! Времето за приготвяне е 6 минути, подготовката е 5 минути, търсенето на подходящо месо може да отнеме и повече време :)


4 thoughts on “Перфектната пържола

  1. Pingback: Fkusno

  2. Pingback: Пюре от целина | Fkusno

Вашият коментар