Пържени яйца, омлет, фритата


30.08-0Преди време някъде ми беше попаднало полу-забавно, полу-истинно и полу-манипулативно описание на блогърите. Там за кулинарните такива пишеше нещо, че сякаш всяка вечер върху ленена покривка и със сребърни прибори вечерят … как само изискани ястия пускат, понякога рецептите не стават и други такива нещица. Признавам си, частично съм съгласен с такава квалификация, защото всяко стадо си има и мърша. Казвал съм много пъти, че нещата, които публикувам, са произведени в моята скромна кухня, показвал съм и уредите и посудата, които ползвам. И силно се надявам, че никой не е останал с впечатление, че вечеряме петстепенно меню всеки божи ден.

Колкото и невероятно да ви звучи, имало е случай да празнувам рождения си ден с пържени яйца и кренвирши. Всички сме хора, случки всякакви имаме.

Дори и едно яйце да си опържиш, винаги може да го направиш малко по-различно, по-красиво и да вложиш сърцето си. Не пречи, напротив. Една фритата например, колкото и просто ядене да е, стана основа на голямо приятелство (като на кино).

Усилията (и продуктите) за фритата са много малко, в този случай са:

  • една глава лук
  • една зелена чушка
  • четири големи яйца

Нарязвате лука и чушката, запържвате ги в тиган с метална дръжка и сипвате при тях разбърканите яйца. Пържите докато видите, че става коричка по края на тигана. Прехвърляте в добре загрята фурна, за да се запече и отгоре и готово.

30.08-2Фурната е причината да ви трябва тиган с метална дръжка и внимавайте при ваденето, аз лично съм се парил много пъти като посягам с гола ръка.

Топла или студена, нарязана на порции или поставена върху препечена филийка, фритатата е вкусна всякак. Но е начин да внесете малко разнообразие в кухнята и на масата, да погледнете баналните бъркани яйца от малко по-различен ъгъл. Дано съм помогнал в това.

30.08-3Наздраве! Времето за приготвяне е 15 минути общо.


Вашият коментар