Салатка с рукола (и не само)


салата с руколаТоплото време идвало неудържимо и било ей-го-къде зад ъгъла. Март месец бил месецът, в който най-много хора посещавали фитнесите, защото се сещали „в последния момент“ че идвало лято и тялото трябвало да е в добра форма. Всъщност пролетта е много подходящ сезон „да се хванем за зелено“ и зеленчуците започват да придобиват някакъв вкус, различен от картон и велпапе, каквито са през зимата.

Това симпатично предложение за смесване на няколко зеленчука е проверено и изпитано, работи безоктазно.

Необходимите продукти:

  1. Рукола
  2. Червени чушки
  3. Домати (или чери доматки)
  4. Запечени кедрови ядки (не е задължително)

За дресинга:

  1. 100 мл. зехтин
  2. 30 мл. балсамов оцет
  3. една супена лъжица мед
  4. една супена лъжица ретро-горчица (с цели зърна хрян вътре)

Почистете руколата, измийте я и я накъсайте в голяма купа. Нарежете по една червена чушка (на човек) на ситни кубчета и я прибавете към руколата. Нарежете на ситно по един домат (на човек) или разполовете по няколко чери доматчета. Объркайте добре зеленчуците.

салата с рукола

Дресинга е голямо количество за една салата, но издържа с месеци в хладилника и е подходящ и за други зелени предложения. Например за маруля. Разбъркайте добре горчицата с меда и балсамовия оцет и после разбийте със зехтина до хомогенна смес.

Една подсказка към дамите – ако ползвате боя за коса в тубички, запазете си една тубичка и я измийте добре. Сложете останалия ви дресинг вътре и отрежете накрайника да има по-голям отвор. Ето ви готов тубус за дресинги :) Ако не ви се занимава – купете си силиконови бутилки от кулинарен магазин :)

Овкусете с ръка с обилно количество дресинг омесените зеленчуци в купата, като не притискате руколата. Пак с ръка направете порциите в салатни чинии и ако искате, поръсете отгоре с малко запечени кедрови ядки.

салата с рукола

Ако искате, за разкош, поръсете отгоре и малко люспи от сирене пармезан или направо ситни бучки бяло саламурено сирене. Не пробвайте варианта с моцарела – не става добра комбинация.

Наздраве! Времето за приготвяне е приблизително 20 минути.


8 thoughts on “Салатка с рукола (и не само)

Вашият коментар