Свежо пиле с портокал


свежо пилеПродължавам с темата за липсата на време да готвим качествена храна, защото се връщаме късно от работа, уморени сме, не сме в настроение и куп други причини, които всеки (без изключение) може да си измисли. Най-често като оправдание заради полуфабрикатите от супера, бургерите, пърженото пиле на път за вкъщи или сготвеното на-две-на-три просто колкото да сложиш нещо на масата. Днешното предложение е нещо, което успешно може да стои в хладилника ден-два, а във фризера издържа до седмица. Приготовлението е бързо и можете спокойно да използвате почивните дни, за да заредите необходимата бройка порции за идващата работна седмица.

Необходимите продукти:

  • по едно бутче (със или без кост) или по едно филе на човек
  • сокът и настърганата кора на 2 портокала
  • сокът и настърганата кора на 1 лимон
  • 20 мл кленов сироп
  • сол, черен пипер, лют червен пипер (по желание)

Всичко, което трябва да направите, е да настържете кората на плодовете и да изстискате сока. Смесете настърганото, сока и подправките заедно с кленовия сироп, оваляйте добре парчетата пиле и приберете в здрава торбичка в хладилника или фризера.

Когато са необходими, запечатайте на сух тиган от двете страни и после довършете в затоплена фурна (200 градуса, 180 на обдухване) за 10 минути, като обърнете веднъж ако е необходимо. Ако не сте сигурни в изпичането, но имате готварски термометър – проверете температурата в центъра – трябва да е над 55 градуса, но не повече от 65 (за да остане крехко и сочно).

сочно пиле с портокал

сочно пиле с портокал

И това е – 15 минути подготовка, 15 минути запечатване и печене и вечерята е перфектно сготвена. За гарнитура можете в същия тиган да запечете чушки и лук, тъкмо ще уплътните времето докато пилето е във фурната.


Вашият коментар