Сьомга в керамика


сьомгаУчудващо е как една и съща рецепта може да претърпи лека вариация, която драматично добре да се отрази на крайния резултат. Преди време публикувах една идея на големия Жак Пепен за сьомга, като разбира се модифицирах леко тук-там. Сега същите съставки играят нова роля в нова пиеса – сьомга в керамични съдчета.

Необходимите продукти:

  1. Съответният брой филета сьомга (по едно на човек)
  2. Сол, черен пипер, зехтин, лимонов сок
  3. Сушен естрагон

Пригответе си керамични съдчета с капак (по едно малко за всеки човек или едно голямо за всички). На дъното им смесете зехтин, сол, черен пипер, лимонов сок и сушен естрагон. Не мога да дам количества, защото са на око. Горе долу зехтинът трябва да покрие на тънко дъното, а лимоновия сок е наполовина на използвания зехтин.

марината за сьомга

Преди да сложите сьомгата вътре, проверете дали са останали костици. Става много лесно, просто прерайте пръст по месото и ако усетите някъде бодвате – отстранете ги. Най-лесно става с пинсета за вежди … тъкмо удобен предтекст да използвате една и да си купите нова :) Може и с тънки клещи също, но е добре да са чисти :)

Сложете филетата в съдовете и объркайте добре, нека маринатата покрие месото от всички страни. Оставете настрана за около 5-10 минути и пуснете фурната да се загрява на 220 градуса (200 с обдухване).

сьомга в керамични съдчета

Печете за 20 минути, като последните пет махнете капачетата, за да се запече отгоре.

сьомга в керамични съдчета

Сервирайте директно със съдчетата или извадете в големи чинии. Гарнитурата оставям на вашето въображение, аз ползвах замразени бейби-морковчета, които сварих за 10 минути и после подправих с масло и черен пипер.

сьомга в керамични съдчета

Наздраве! Времето за приготвяне е 40 минути. И ако това е вечеря за Свети Валентин или Трифон Зарезан, добре върви с червено вино, а десерта, разбира се, трябва да е нещо шоколадово … например нещо перфектно :)


2 thoughts on “Сьомга в керамика

Вашият коментар